Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van spit rug

4.4 uit 5 - 27 beoordelingen
Beoordeling icoon25 mensen vonden deze informatie nuttig

De klachten van spit verdwijnen meestal na enkele dagen tot twee weken. Ondanks de pijn is het toch belangrijk om te blijven bewegen, dit bevordert namelijk het herstel. Als je stopt met bewegen word je sneller stijf en neemt de pijn in de onderrug alleen maar toe.

Tips tegen spit

Neem eventueel pijnstillers om zo beter in beweging te blijven. Pas op met het tillen van zware dingen, zorg voor een rechte rug en verander regelmatig van houding.

Ondanks het feit dat dat de oorzaak van spit niet altijd duidelijk is, zijn er wel dingen die je zelf kunt doen om spit in de toekomst te voorkomen. De kans op terugkerende spit is namelijk erg groot. Denk daarom aan:

  • Een goede lichaamshouding
  • Een goede lichamelijke conditie
  • Het regelmatig doen van rugoefeningen om rugspieren te versterken
  • Stress vermijden
  • Een ontspannen rug
  • Het regelmatig wisselen van houding (wissel staan en zitten af en loop tussendoor.)
  • Het tillen van zware dingen vanuit je knieën

Fysiotherapie bij spit

Wanneer je regelmatig last hebt van spit of als de spit langer aanhoudt dan zes weken , is het verstandig om bij je huisarts of fysiotherapeut langs te gaan. Deze onderzoekt of er toch geen directe oorzaak is voor je lage rugpijnklachten. Daarnaast kan een fysiotherapeut je helpen met het aanleren van een goede lichaamshouding en het doen van rugspierversterkende oefeningen.


In deze video zie je een veelgebruikte oefening bij spit in de rug. Met deze oefening kun je de stabiliteit in je romp verbeteren. Bron video: Fysiotherapie DoumaTerug naar het begin

Pagina laatst aangepast op 05-12-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Vond je deze informatie nuttig?

4.4 uit 5 - 27 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -