Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van proctitis

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Drs. T. van der Beek
4.7 uit 5 - 7 beoordelingen
Beoordeling icoon7 mensen vonden deze informatie nuttig

De behandeling van proctitis hangt af van de oorzaak. Als de proctitis is veroorzaakt door een bacterie dan is een antibiotica de meest effectieve behandeling. Indien antibiotica juist de normale darmflora heeft vernietigd dan schrijft de arts waarschijnlijk middelen voor die de schadelijke bacteriën vernietigt en de natuurlijke darmflora herstelt.

Is radiotherapie de oorzaak van proctitis? Dan worden er ontstekingsremmende middelen voorgeschreven, zoals hydrocortison of mesalazine.

Indien geen van deze behandelingen proctitis verhelpt, word je vaak doorverwezen naar een diëtist. Deze kijkt dan samen met je naar je huidige voedingspatroon. Vervolgens stellen jullie een nieuw voedingspatroon op die mogelijk bijdraagt aan het herstel van de endeldarmwand.

Bij zeer ernstige proctitis wordt soms tijdelijk een stoma aangelegd. De darm wordt dan via de buikhuid naar buiten geleid, de ontlasting  komt dan in een zakje terecht. De endeldarm krijgt zo even de tijd om tot rust te komen en te herstellen.

Pagina laatst aangepast op 30-12-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Dr. T. van der Beek, arts en anesthesioloog bij Zuyderland
Drs. T. van der Beek

Arts en anesthesioloog

Zuyderland

Vond je deze informatie nuttig?

4.7 uit 5 - 7 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -