Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van platvoeten

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Dr. K. Vos
5 uit 5 - 5 beoordelingen
Beoordeling icoon5 mensen vonden deze informatie nuttig

De behandeling van platvoeten kan niet-operatief of operatief zijn.

Niet-operatieve behandeling van platvoeten

De meeste klachten van platvoeten worden verholpen met een niet-operatieve behandeling. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

  • Steunzolen of podotherapeutische zolen

Steunzolen of podotherapeutische zolen ondersteunen de voet beter, waardoor de belasting op de pezen afneemt. Dit is met name voor soepele platvoeten meestal voldoende om de klachten te verhelpen.

  • Schoenen

Als alleen steunzolen onvoldoende helpen, kunnen orthopedische schoenen uitkomst bieden. Orthopedische schoenen zijn op maat gemaakt, zodat ze je voet optimaal ondersteunen.

  • Gips

Als er sprake is van ernstige overbelasting, kan een gipsbehandeling helpen. Bij een gipsbehandeling wordt de voet voor een periode van meestal vier tot acht weken in een goede stand gezet. Hierna krijg je ter ondersteuning een steunzool en/of orthopedische schoen.

Operatie bij platvoeten

Als niet-operatieve behandelingen onvoldoende werken, kan een operatie nodig zijn. Dit is een ingrijpende behandeling en bestaat uit het herstructureren van de botten en pezen. De behandeling voor soepele en stijve platvoeten verschilt vaak.

  • Als er sprake is van een soepele platvoet en beweging is nog mogelijk, dan wordt een operatie uitgevoerd waarbij de gewrichten in de achtervoet gespaard blijven. Bij deze operatie worden pezen verplaatst en wordt de stand van de botten gewijzigd.
  • Bij een stijve platvoet is het soms nodig om een of meerdere gewrichten van de achtervoet chirurgisch vast te zetten.

Lees voor meer informatie ook de pagina over platvoeten in het dossier over voetproblemen en loopstoornissen.

Pagina laatst aangepast op 11-12-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Vond je deze informatie nuttig?

5 uit 5 - 5 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -