Lopersknie (runners knee) (Iliotibiale bandsyndroom)
Wat is een lopersknie (runners knee)?
Een lopersknie is een veel voorkomende sportblessure bij mensen die veel hardlopen of vaak aan wielrennen doen. Een lopersknie heet in de medische wereld ook wel iliotibiale bandsyndroom oftewel ITBS. Ongeveer vijf tot vijftien procent van de hardlopers wordt ooit getroffen door een lopersknie en de aandoening geeft een vervelende pijn aan de buitenkant van de knie.
Knieklachten
De knie is een ingewikkeld gewricht en er bestaan dan ook veel verschillende soorten knieklachten. In het kniegewricht komen namelijk twee botten bij elkaar. Daartussen zit een laag meeverend weefsel, kraakbeen genaamd. Hieromheen zitten allerlei pezen en een peesplaten. Welke knieaandoeningen er allemaal zijn lees je op de aandoeningenpagina knieklachten.
Oorzaak van een lopersknie
De exacte oorzaak van een lopersknie is voor wetenschappers niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat de peesplaat die aan de buitenkant van de knie loopt - de tractus iliotibialis - overbelast is. De pees begint bij het heupgewricht en eindigt net aan de bovenkant van het scheenbeen. Wanneer je je been strekt, schuift deze peesplaat naar voren. Wanneer je je been naar achteren beweegt, schuift deze peesplaat naar achteren. Ter hoogte van je knie zit aan de buitenkant een knobbeltje. De pees schuift voortdurend over dit knobbeltje. Als dit te vaak gebeurt, raakt de pees uiteindelijk geïrriteerd en gaat deze ontsteken. Dit resulteert in een lopersknie.
Een lopersknie komt vaker voor bij mensen die niet getraind genoeg zijn voor de afstanden die zij hardlopen. Versleten hardloopschoenen leiden ook vaak tot een lopersknie. Daarnaast is mogelijke oorzaak van een lopersknie:
- Lopen met naar binnen gedraaide voeten
- Zwakke been-, bil- of heupspieren
- Platvoeten
- Verstoorde heup-/kniecoördinatie
Symptomen van een lopersknie
Het voornaamste symptoom van een lopersknie is pijn. De bekende lopersknie symptomen zijn:
- Pijn aan de buitenzijde van de knie, vooral tijdens en net na het hardlopen
- Na het sporten zakt de pijn snel weg
- Strekken en buigen doet zeer
- Een brandende en stekende pijn in de knie
- Een dikkere knie
- Wandelen gaat meestal zonder pijn
Diagnose van een lopersknie
Om te testen of je een lopersknie hebt doe je de Noble compressie test. Dit doe je als volgt. Buig de knie tot 90 graden. Leg je vinger op de zere plek. Strek langzaam je knie en wanneer je pijn krijgt als je knie in een hoek van 30 graden staat, heb je waarschijnlijk last van een lopersknie. Een huisarts, fysiotherapeut of oefentherapeut kan de diagnose lopersknie bevestigen.
