Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van parkinsonisme

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Drs. Z. Bodalal
4.3 uit 5 - 52 beoordelingen
Beoordeling icoon44 mensen vonden deze informatie nuttig

Parkinsonisme is meestal niet te genezen. Eenmaal beschadigde of afgestorven hersencellen zijn namelijk niet meer te herstellen. In het geval van medicamenteus parkinsonisme zorgt het stoppen met de medicijnen meestal wel voor het verdwijnen van de symptomen. Dit komt doordat de werking van de hersencellen tijdelijk geblokkeerd werd door de medicijnen. Op het moment dat je de medicijnen niet meer inneemt, worden de hersencellen niet meer geblokkeerd. Dit leidt ertoe dat ze hun functie weer kunnen uitoefenen.

Bij andere parkinsonismen kunnen medicijnen de achteruitgang soms remmen. Deze medicijnen richten zich met name op het aanvullen van het dopaminetekort in de hersenen. Doorgaans hebben deze medicijnen minder effect bij atypische parkinsonismen. Bij sommige mensen met een atypische vorm van parkinsonisme kunnen de medicijnen toch aanslaan, daarom wordt het wel altijd geprobeerd.

Als medicijnen niet werken, richt de behandeling zich op het behouden van zoveel mogelijk functies. Bijvoorbeeld met lichaamsbeweging (fysiotherapie) en ergotherapie. Ook gezonde voeding helpt om gezond te blijven bij parkinsonisme.

Bron: Hersenstichting

Pagina laatst aangepast op 21-04-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Vond je deze informatie nuttig?

4.3 uit 5 - 52 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -