Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Botontkalking: wat kun je eraan doen?

Botontkalking. De kans is groot dat je er op latere leeftijd mee te maken krijgt. 1 op de 3 vrouwen in Nederland boven de 55 jaar heeft namelijk osteoporose en is zich daar al dan niet van bewust. Na de overgang lopen zij een groter risico, omdat het lichaam minder vrouwelijk hormoon (oestrogeen) aanmaakt. Door de afname van dit hormoon wordt de botafbraak versneld.

Osteoporose kan vele oorzaken hebben. Het is in ieder geval verstandig om het een en ander in gedachten te houden, zodat de kans op osteoporose kleiner wordt. Zo is het belangrijk dat je voldoende aan lichaamsbeweging doet. Vooral sporten waarbij je spieren en botten belast worden, verkleinen de kans op osteoporose op latere leeftijd. Ook het op peil houden van vitamine D en calcium is van essentieel belang. Vitamine D zorgt er namelijk voor dat calcium in het botweefsel wordt opgenomen, waardoor je sterke botten en tanden krijgt. Vitamine D kun je op verschillende manieren binnen krijgen. Eén van de manieren is via de huid. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid namelijk vitamine D aangemaakt. Daarnaast zit vitamine D in vlees en vette vis, zoals haring, makreel en zalm. Ook zuivelproducten bevatten het, zij het in mindere mate. Tegenwoordig wordt vitamine D in Nederland toegevoegd aan margarine, halvarines en bak- en braadproducten.

Botontkalking is niet altijd te voorkomen. Je kan echter wel de kans verkleinen dat je er later last van krijgt. Wat doe je eraan om de kans te verkleinen? Wat doet osteoporose met je? Kun je er mee leren leven? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Engel

  25 maart 2016 13:47

  Ik heb botontkalking en verzakte wervels, ik ben 57 jaar en kan injecties krijgen, maar de bijwerkingen zijn veel. Zeker aangezien ik epilepsie heb. Wat moet ik doen?

  • faber

   08 oktober 2013 17:39

   Even een vraag: is citroen niet goed voor je als je botontkalking hebt?

   • kea

    04 maart 2011 18:06

    als kind heb ik rachitis of engelse ziekte gehad. is het mogelijk dat ik daar nu weer klachten van kan krijgen? zo ja wat kan ik daar dan aan doen? ik slik al vitamine d.

    • den Boer72 jar72

     14 oktober 2009 13:42

     hoe kan ik erger voorkomen

     • truus

      02 juni 2009 15:56

      Ik slik tegen de botontkalking dure Ca-pillen. Nu vraag ik me af of ik niet veel goedkoper elke dag een gram krijt kan eten. Dat gaat tenslotte ook door de rabarber (als het goed is) omdat het oxaalzuur daaruit kalk aan je botten onttrekt.
      Ik weet niet of er een onafhankelijke farmacoloog op dit forum zit: de pillenmaffia zal uiteraard zeggen dat ik vooral die dure pillen moet blijven kopen.
      Maar ik zou wel eens willen weten of gewoon schoolkrijt ook volstaat.

      Waarschijnlijk kom je daar bijna niet achter, omdat de financiële belangen in de gezondheidsindustrie te groot zijn.

      • bakker

       25 maart 2019 21:37

       Zelf neem ik Cal-Mag van Dr. Lenkei vitaminen, dit is een oplosbaar poeder met vitamine C. Ik vind het een goed product.

      • Greet de Jongh

       10 maart 2009 13:51

       Is het goed om 2 keer in de week powerplate te doen Helpt dit voor bot ontkalking?????

       • Dirk Marinus

        13 december 2008 19:24

        Aan eenieder die Vethoine moet nemen, maak je arts(en) attent op het feit dat het botontkalking kan (mede)veroorzaken!
        Na een heel jaar van allerlei spijsverteringsonderzoeken, hebben artsen met doorverwijzingen gevonden dat ik vrij ernstige vorm van botontkalking op de ruggewervel (en in iets mindere mate op heupen) heb! Maak AUB je arts(en) attent op het neveneffect van o.a. dit anti-epilectum (ik heb maar 1 "grand mal" gehad op 25j, dus zo'n 21j geleden, en als men toen of in de loop der jaren reeds vitamine D en calcium laten bijnemen had de botontkalking wellicht niet zo erg toegeslagen) Dank voor eventuele reactie en uw attentie. Dirk

        • gees.

         04 oktober 2008 10:56

         Kan botontkalking ook over slaan naar bot kanker?
         Je botmassa wordt steeds minder en men krijgt meer pijn. Je hoort het ook kraken in je lichaam. Hebben hiermeer mensen last van.

         • annemarie keusters

          01 juni 2008 23:22

          ik heb glucosamine geslikt en dat hielp niet wat raad u mij aan om te slikken

          • mieke huybregts

           26 november 2007 17:02

           Ik heb nooit hoge bloeddruk gehad, maar door een fietsongeval zijn ze er achter gekomen. Slik de medicijnen al van 2005, en vanmogren kreeg ik daar ook nog eens calcium tabletten bij, maar is dit wel echt nodig?

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -