Oogontsteking
Wat is een oogontsteking?
Bij een oogontsteking is het bindvlies, dat ervoor zorgt dat je ogen niet uitdrogen, ontstoken. Je oogwit en de binnenkant van je oogleden zijn bedekt met dit bindvlies (conjunctiva).
Oorzaak van een oogontsteking
Een oogontsteking kent verschillende oorzaken. Ontstoken ogen worden meestal veroorzaakt door een bacterie of virus. Zowel de virale als de bacteriële oogontsteking zijn besmettelijk. Een allergie of overgevoeligheid kan ook de oorzaak zijn. Hierbij treedt een allergische reactie van het bindvlies op. Dit kan door make-up of hooikoorts.
Daarnaast kun je oogontsteking krijgen door het te lang inhouden van of onhygiënisch omgaan met contactlenzen. Ook zie je bij sommige aandoeningen vaker oogontstekingen, zoals bij de ziekte van Bechterew en de ziekte van Crohn.
Symptomen van een oogontsteking
Een oogontsteking begint vaak met symptomen als jeuk of pijn in het oog. Hierna krijg je last van rode ogen doordat het bindvlies begint te verkleuren. Daarnaast kun je bij een oogontsteking last krijgen van de volgende symptomen:
- Pus en etter in de ooghoeken, vooral ’s ochtends.
- Veelvuldig tranen.
De verschillende vormen van oogontsteking zijn te onderscheiden door hun symptomen. Zo geeft een bacteriële oogontsteking een geelgroene afscheiding. Een virale infectie geeft een slijmvormige waterige afscheiding. Daarnaast heb je bij een virale oogontsteking vaak last van een rood oog, keelpijn en een loopneus. Allergische oogontsteking veroorzaakt jeuk, roodheid en een waterige afscheiding.
