Onzekerheid
Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Heeft deze informatie je geholpen?
Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter, Ziekenhuis en solvo. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.
Onzekerheid is een bekend psychisch fenomeen. Iedereen heeft er wel eens last van. Als je je onzeker voelt, ga je twijfelen aan je zelfbeeld. Je gaat twijfelen aan wat je kunt of aan je eigenwaarde. Onzekerheid kan zich op veel gebieden voordoen. Ook binnen je relatie kun je onzeker zijn.
Onzekerheid kan worden veroorzaakt door lichamelijke, sociale, financiële en emotionele factoren en angst. Iemands persoonlijkheid en verleden hebben veel invloed op iemands zelfbeeld. Vaak wordt onzekerheid niet veroorzaakt door externe gebeurtenissen, maar voornamelijk door een negatief zelfbeeld en onrealistisch hoge verwachtingen. Deze hoge eisen kunnen een gevolg zijn van hoge verwachtingen door opvoeders tijdens je jeugd.
Onzekerheid in relaties wordt volgens psychologen vaak veroorzaakt door het verleden. De oorzaak ligt in de meeste gevallen bij de relatie met je ouders. De benadering van ouders (en ook vrienden en andere aanverwanten) naar een kind toe, heeft invloed over hoe een kind over zichzelf gaat denken. Wanneer je als klein kind dagelijks kritiek krijgt, kun je onzeker worden. Wanneer je de kritiek begint te geloven, verergert deze onzekerheid en ontwikkel je een laag zelfbeeld. De eerste onzekerheden ontstaan op jonge leeftijd. Daarom is het vaak lastig de exacte oorzaak hiervoor aan te wijzen.
Chronische onzekerheid kan zich uiten in depressiviteit, gebrek aan zelfvertrouwen of het onvermogen tot het opbouwen van een stabiele relatie. Ook verlegenheid ontstaat vaak vanuit onzekerheid. Uit onderzoek blijkt dat een zeer groot deel van de bevolking last heeft van verlegenheid. Dit is tot op zekere hoogte heel gewoon. Als het je echter beperkt in je dagelijks functioneren kan verlegenheid een grote invloed hebben op je leven. Soms kan ernstige onzekerheid ervoor zorgen dat iemand een sociale fobie ontwikkelt. Dan heeft de onzekerheid zoveel invloed op je leven dat je er duidelijk last van hebt in je sociale of werkomgeving. Een sociale fobie is te behandelen.
Onzekerheid kan resulteren in een minderwaardigheidscomplex. Je hebt dan het gevoel altijd tekort te schieten en minder te kunnen dan anderen. Je lijdt onder dit besef en onder schaamte- en schuldgevoelens over het eigen falen. Ook kun je last krijgen van angstneuroses, ook wel gegeneraliseerde angststoornis genoemd. Deze klachten kunnen samen gaan met depressieve klachten. Mensen die onzeker van persoonlijkheid zijn ontwikkelen ook sneller een depressie.
Bij een gegeneraliseerde angststoornis kun je last hebben van:
Onzekerheid binnen een relatie kan verschillende uitkomsten hebben, afhankelijk van het type persoonlijkheid. Soms wordt een partner afhankelijk en doet deze alles om de ander te behagen. Hij geeft zijn vrijheden op en wil continue bij de ander zijn. De ander voelt zich vaak verstikt hierdoor. Soms wordt onzekerheid geuit door de ander te controleren en manipuleren, de onzekere partner wordt dominant. Concluderend kan onzekerheid een relatie goed onder druk zetten.
Pagina laatst aangepast op 10-05-2019
Auteur: Redactie Gezondheidsplein
Deze informatie is gecontroleerd door:
En ontvang 2 tot 4 keer per maand alle informatie over jouw gezondheid
Vanaf donderdag vind jij informatie over jouw gezondheid in je mailbox