Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van lymfoedeem

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Dr. K. Oomen
4 uit 5 - 11 beoordelingen
Beoordeling icoon9 mensen vonden deze informatie nuttig

Een behandeling voor lymfoedeem bestaat uit twee fasen. In de eerste fase wordt actie ondernomen om het aanwezige vocht te laten verdwijnen. In de tweede fase wordt geprobeerd om vochtophoping in de toekomst te voorkomen. 

Mogelijke behandelingen tegen lymfoedeem zijn:

  • Manuele lymfedrainage. Door specifieke massagetechnieken en handgrepen kunnen lymfevaten gestimuleerd worden. Deze behandeling wordt meestal uitgevoerd door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in lymfetherapie.
  • Ambulante compressietherapie. Verschillende verbanden kunnen op een specifieke manier strak aangelegd worden, waardoor er geen nieuwe zwellingen kunnen ontstaan. 
  • Oefentherapie. Vochtafvoer wordt bevorderd door spierbewegingen. Met oefentherapie wordt je gestimuleerd om je spieren te blijven gebruiken. 
  • Pressotherapie. Als andere behandelingen mislukken, kan de vochtophoping verwijderd worden met behulp van een zogenaamd luchtmanchet. Deze wordt om het lichaamsdeel gelegd waar de ophoping zich bevindt, waarna verschillende delen van het luchtmanchet zich wisselend opblazen. Hierdoor word je gemasseerd totdat het vocht weg is en er verband aangelegd kan worden. 

Pagina laatst aangepast op 30-12-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Vond je deze informatie nuttig?

4 uit 5 - 11 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -