Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van leukemie

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Drs. Z. Bodalal
4.3 uit 5 - 54 beoordelingen
Beoordeling icoon46 mensen vonden deze informatie nuttig

Als de diagnose is gesteld, begint de behandeling van leukemie. Welke behandeling je krijgt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je leeftijd en welke vorm van leukemie je hebt. Acute leukemie is levensbedreigend en moet onmiddellijk behandeld worden. Chronische leukemie breidt zich minder snel uit maar zal onbehandeld ook levensbedreigend zijn. 

Leukemie is niet te genezen door een operatie, doordat de witte bloedcellen zich in het bloed verspreiden door het hele lichaam. Vaak wordt leukemie behandeld met bestraling en chemotherapie. Ook kun je een beenmergtransplantatie of stamceltransplantatie krijgen. Daarbij worden eerst alle cellen in je beenmerg vernietigd door bestraling. Daarna krijg je nieuwe gezonde stamcellen van een donor. 

Bij kinderen is leukemie meestal goed te genezen als je er op tijd bij bent. Bij volwassenen is de prognose vaak minder gunstig.

Pagina laatst aangepast op 05-12-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Vond je deze informatie nuttig?

4.3 uit 5 - 54 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -