Een koortsstuip is een heftige lichamelijke reactie op de aanwezigheid van (vaak zeer hoge) koorts. Bij koorts ontstaat een verhoging van de lichaamstemperatuur die gepaard gaat met een gevoel van algehele malaise.
Bij kinderen is een koortsstuip een veelvoorkomend verschijnsel, als gevolg van het plotseling stijgen van de lichaamstemperatuur. De meest voorkomende aanval bestaat uit schokkende bewegingen van armen en benen of het wegdraaien van de ogen. Een dergelijke aanval houdt zelden langer dan een paar minuten aan.
Koortsstuip bij kinderen
Kinderen krijgen bij koorts gemakkelijker stuipen dan volwassenen, omdat de hersenen van kinderen nog in ontwikkeling zijn en daarom gevoeliger zijn voor temperatuur stijging. Ongeveer vijf procent van de kinderen tussen de zes maanden en vier jaar heeft weleens een koortsstuip.
De hersenen van meisjes ontwikkelen zich sneller dan die van jongens. Bij meisjes is de gevoelige periode voor koortsstuipen eerder afgelopen dan bij jongens, ongeveer na drie tot vier jaar. Jongens hebben daarbij vaker last van koortsstuipen dan meisjes, omdat er een verschil zit in de rijping van het afweersysteem. Kinderen ontwikkelen vanaf de leeftijd van ongeveer zes maanden hun eigen afweersysteem; dit duurt enkele jaren.
Volwassenen met koortsstuipen
Ook volwassenen kunnen een koortsstuip krijgen. Na een aanval kan een volwassene in slaap vallen of is een tijdje suf. Er kan hoofdpijn optreden die soms een dag aanhoudt. Vaak is hier erfelijke aanleg medebepalend voor. Het verloop van een aanval is hetzelfde als bij kinderen.