Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling kippenborst

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door R. Pieterse
5 uit 5 - 6 beoordelingen
Beoordeling icoon6 mensen vonden deze informatie nuttig

Meestal is behandeling van een kippenborst niet nodig. Met kleding kun je de uitstekende borstkas indien gewenst verbergen. Wanneer je erg veel klachten ondervindt door een kippenborst is het mogelijk om de borstkas weer in de juiste vorm te forceren door middel van een brace. Dit is een soort korset dat druk uitoefent op het borstbeen, waardoor deze naar binnen geduwd wordt. Deze behandeling is vooral succesvol bij kinderen, aangezien hun borstwand nog flexibel is en het lichaam nog groeit. Om de voortgang van de behandeling in de gaten te houden, worden verschillende onderzoeken gedaan om de borstkas in beeld te brengen. De onderzoeken bestaan uit CT-scans, MRI-scans en röntgenfoto’s.

Indien een brace niet genoeg effect heeft, is soms een operatie mogelijk. Hierbij worden de stand van het borstbeen en de ribben gecorrigeerd. Dit kan op twee manieren:

  • Het borstbeen losmaken van de ribben en dan naar de juiste plek verplaatsen (Ravitch-methode).
  • Een metalen stang onderhuids aanbrengen aan de voorkant de borstkas om het borstbeen naar binnen te duwen (Abramson-methode). Deze stang wordt via de zijkant van de borstkas ingebracht en daar vastgemaakt.

Laatst bijgewerkt op 8 augustus 2018

Terug naar het begin

Pagina laatst aangepast op 30-12-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

R. Pieterse, fysiotherapeut
R. Pieterse

Fysiotherapeut, manueel therapeut en praktijkhouder

Profess Fysio

Vond je deze informatie nuttig?

5 uit 5 - 6 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -