Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van jumpers knee (springersknie)

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door R. Pieterse
5 uit 5 - 3 beoordelingen
Beoordeling icoon3 mensen vonden deze informatie nuttig

Heb je klachten die duiden op een jumpers knee? Om verergering van de klachten te voorkomen is het belangrijk dat je een jumpers knee op tijd behandelt. Ga na of de oorzaak kan liggen in schoeisel, trainingsmethodiek of de trainingshoeveelheid. Het aanpassen van de trainingsbelasting kan de klachten verminderen. Probeer de intensiteit, duur en frequentie te verminderen, zonder dat de spierkracht te veel afneemt. Volledige rust maakt de knie extra vatbaar voor nieuwe blessures. Zorg daarom dat je een juiste balans vindt tussen rust en belasting, zonder de knie te forceren. Een (sport)fysiotherapeut kan je hierover adviseren. Zwemmen is vaak een goed alternatief voor je uithoudingsvermogen en de belastbaarheid van de pezen en spieren. In het algemeen gaan de klachten vanzelf over.  

Oefeningen jumpers knee

De behandeling van een jumpers knee kan in de vorm van oefen- of fysiotherapie. Een specialist helpt je bij het opstellen van een behandelplan. Samen ga je op zoek naar de juiste belastbaarheid van de knie. Je krijgt advies over zooltjes, braces en aanpassing van schoeisel. Ook krijg je oefeningen om de bovenbeenspieren te rekken en versterken. Excentrische oefeningen staan centraal bij het behandelen van een jumpers knee. Deze oefeningen verbeteren de kwaliteit van de pees en zorgen voor een toename van de treksterkte.

De meeste sporters reageren goed op oefentherapie. Het is belangrijk dat je de aanbevolen oefeningen herhaaldelijk en consequent uitvoert. Meestal treedt er dan binnen een aantal weken verbetering op.


In deze video zie je een mogelijke oefening bij een jumpers knee. Met deze oefening kun je de strekspieren van de knie versterken. Bron: Fysio Douma 

Medicijnen jumpers knee

In het algemeen wordt een jumpers knee niet met medicijnen behandeld. Soms schrijft een arts medicijnen voor om de pijnklachten te verminderen. Voorbeelden zijn ibuprofen, paracetemol of NSAID. Dit zijn medicijnen met een pijnstillende werking. Lees voor het gebruik altijd de bijsluiter of raadpleeg een arts.

Operatie jumpers knee

Wanneer oefentherapie onvoldoende helpt of de klachten chronisch aanwezig zijn, kun je een operatie overwegen. Een operatie wordt gezien als laatste ‘redmiddel’. Tijdens de operatie verwijdert de arts onder plaatselijke verdoving het beschadigde peesweefsel. Soms maakt de arts kleine sneden aan de zijkanten van de pees, dit neemt de druk van het middelste gedeelte weg. Na de operatie is een intensief revalidatieprogramma nodig om de spieren te versterken en het herstel te bevorderen. Er is overigens geen garantie dat de klachten na de operatie volledig en definitief verdwenen zijn.

Pagina laatst aangepast op 30-12-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

R. Pieterse, fysiotherapeut
R. Pieterse

Fysiotherapeut, manueel therapeut en praktijkhouder

Profess Fysio

Vond je deze informatie nuttig?

5 uit 5 - 3 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -