Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Jeugdreuma: ging het bij jou over? 

Reuma die ontstaat bij kinderen onder de 16 jaar wordt jeugdreuma genoemd. Deze ziekte lijkt op 'volwassen' reumavormen: de gewrichten zijn ontstoken en pijnlijk. 

In sommige gevallen komt jeugdreuma na een tijdje tot rust. Vaak houden deze kinderen nog wel last van beperkingen door de ontstekingen in hun jeugd. Een jeugdreumapatiënt kan echter ook zijn hele leven ziek blijven. De reumaklachten houden dan ook na de pubertijd aan.

Heb jij jeugdreuma gehad? En heb je er nog steeds last van? Of heeft je kind last van jeugdreuma?

Terug naar het begin

Reacties

 • Nicky

  19 september 2016 00:09

  Als kind had ik reuma. Veel blaasontsteking en wondroos aan mijn been gehad waarvoor ik zes weken opgenomen ben geweest. Tijdens mijn puberteit ben ik de reuma ontgroeit en heb nadien ook nooit meer klachten gehad. Inmiddels ben ik een vrouw van 43 jaar. Kamp momenteel wel met een chronische darmontsteking. Mijn ouders zijn al 25 jaar overleden. Het dossier van mijn kinderjaren is vernietigd. Vraag me af welk type reuma ik gehad heb omdat ik me niks kan herinneren van pijnlijke gewrichten.

  Mvg,
  Nicky

  • Willow

   08 maart 2016 22:00

   Wij hebben een kindje waarbij ze jeugdreuma vermoeden. Alleen lijken er veel dingen ook niet te kloppen. Ons kindje heeft wel pijnlijke gewrichten, maar ze zijn nooit dik, warm, rood of gezwollen. Komt dit meer voor?

   • Chayenne

    25 januari 2016 01:02

    Hallo allemaal. Ik ben nu een jaar gerevalideerd van uitval van allebei mijn benen. Toch heb ik al sinds mijn vijfde (van wat ik mij kan herinneren) vaak ontstekingen overal door mijn lichaam. Nu heb ik voor de zoveelste keer een ontsteking in mijn pols, die dit keer helemaal doortrekt naar mijn onderarm en naar mijn vingers. In mijn familie zitten heel veel verschillende soorten reuma, dus mijn huisarts zegt dat het niet zoveel zin heeft om dit te gaan onderzoeken aangezien ze er waarschijnlijk toch geen medicijn voor hebben. Wat denken jullie? Wel of niet laten onderzoeken? Ik ben bang voor de uitslag.
    Groetjes Chayenne.

    • Mel

     21 november 2012 15:03

     Mijn kindje is 15 maand en heeft een ontstoken heupgewricht, ze denken aan reuma. Is dit normaal op zo'n leeftijd? En kan er sprake zijn van blijvend letsel? Heeft iemand hier ervaring mee?

     • Antwa

      06 september 2012 14:54

      Hi Femke dit lijkt verdacht veel op wat mijn dochter van 16 maanden heeft. Ze is ook al in ziekenhuis geweest maar niets gevonden alleen ontstekingsremmers mee gekregen. Weet jij al wat meer?

      • lisje

       26 augustus 2012 16:42

       Ik heb vanaf dat ik 3,5 jaar oud was jeugdreuma gekregen. Helaas is het naar reumatoïde artritis gegaan. Heb wel goede medicatie hiervoor. Helaas heb ik bijna 2 jaar geleden te horen gekregen dat ik ook nog artrose erbij heb. Ikzelf heb al een aantal keren fysiofitness gehad maar het werd voor mij allemaal teveel. Ik ga binnenkort op tai chi in Nijmegen. Het is na yoga ook goed voor reuma patiënten. Veel beweging maar op z'on manier dat het niet overbelast word. Er is een fysiotherapeut aanwezig en tai chi gaat via de reumafonds Nijmegen e.o.

       • jacqueline

        22 november 2011 13:46

        Hallo mijn zoon van 14 heeft w.s. jeugdreuma. Alleen de uitslag duurt zo lang. Eerst was het lyme en nu denken ze sterk aan reuma. Hij heeft een prik in de knie gekregen en kan sinds 3 maanden weer lopen. Nu doet zich een ander probleem voor n.l vocht bij de enkels is raadselachtig zeggen de artsen. Wie herkent dit? We zijn een halfjaar verder en nog geen duidelijke uitslagen.

        • klerkx marianne

         22 september 2010 17:54

         ook ik heb jeugdreuma gehad en was ongeveer in 1955.ik had griep en probeerde uit bed te komen en kon niet meer lopen.
         ik heb 3 weken in het ziekenhuis gelegen en kreeg om de 3 uur zowel dag als nacht een goudinjectie peniciline--zo noemden het verplegend personeel dat--toen was mijn jeugdreuma over.bij nader onderzoek bleek dat het kwam van een infectie in mijn keel.teerwijl ik nog nooit keelpijn had gehad,
         nooit meer last van gehad en ik ben nu 71 jaar en toen ik die jeugdreuma kreeg ongeveer 15 jaar

         • jenika

          08 juli 2010 10:13

          ik heb als kind 6 weken un het ziekenhuis. en een half jaar thuis op bed gelegen. met jeugdreuma, nu heb ik fybyomalgie en de hele dag pijn in mijn spieren.meestal ondragelijk . ik ben stijf en altijd moe. kan dit een gevolg zijn van mijn jeugdreuma??

          • m

           30 mei 2010 01:32

           Hallo, ik heb ook jeugd reuma gehad sinds ik 3 jaar ben in de puberteit kreeg ik menigokokken(hersenvliesonsteking) en ben ik met 20 procent kans om te overleven ervan af gekomen met 1 doof oor, daarna leek de reuma rustig voor bijna 1 jaar. Maar helaas kwam het erna weer terug, ik merk het vooral in de ochtend als ik op wil staan, net een motor die eerst moet warmlopen. Het gaat nu redelijk met me vind ik zelf maar volgens de reumatoloog ben ik koppig en ga ik altijd pas na de dokter als het te laat is, mijn smoes is altijd sorry heb een hoge pijngrens. Hebben sommige van jullie dit ook?
           ik heb reuma in al me gewrichten helaas, dus dit typen duurde ook iets langer maar het lukt me aardig. Lang lopen gaat niet maar even wel hoor (gewoon doorzetten).
           Veel sterkte aan de mensen hierzo.
           Met doorzettingskracht kom je een heel eind en probeer te genieten van het leven.
           groetjes m

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -