Intra-uteriene vruchtdood (Vruchtdood in de baarmoeder)
Wat is intra-uteriene vruchtdood?
Wanneer een baby voor de geboorte in de baarmoeder sterft, noemen we dit een 'intra-uteriene vruchtdood'. Dat betekent 'binnen-baarmoederlijk'. Het komt voor in 1% van de zwangerschappen. De moeder merkt het meestal als eerste doordat ze het kind niet meer voelt bewegen. Overigens betekent dat lang niet altijd dat het kind overleden is. Maar het is een aanwijzing om naar de arts of verloskundige te gaan. Als de harttonen dan niet meer te horen zijn, wordt aangenomen dat de kans groot is dat het kind overleden is. Onderzoek met geluidsgolven is vaak nodig om zekerheid te krijgen. Ook kan men de urine controleren op zwangerschapshormoon.
Oorzaak van intra-uteriene vruchtdood
Vaak is het heel moeilijk om erachter te komen waardoor een kind gestorven is. Als de foetus en de placenta na de dood onderzocht worden, wordt soms een afwijking gevonden, maar niet altijd. Het kan zijn dat de placenta niet goed gefunctioneerd heeft. Een resus-antagonisme, infectieziekte of ernstige ziekte van de moeder kan de oorzaak zijn geweest, of er kan een vergiftiging hebben plaatsgevonden. Soms zijn er afwijkingen aan de navelstreng.
Symptomen van intra-uteriene vruchtdood
Behalve dat de hormoonproductie verandert, zijn er nog meer zwangerschapsverschijnselen die stoppen als een kind in de baarmoeder overlijdt. De moeder neemt niet meer toe in gewicht en de baarmoeder groeit niet meer.
Opnieuw zwanger worden
Wanneer is een geschikt moment om opnieuw zwanger te worden? Overleg met de gynaecoloog om te kijken of er een medische verklaring is waarom de baby gestorven is. Het kan nodig zijn met deze oorzaak rekening te houden of deze te verhelpen. Behalve het fysieke, is ook het psychische aspect heel belangrijk. Het is nodig om de dood van de baby zoveel mogelijk te verwerken alvorens ze opnieuw gaat proberen weer zwanger te worden.
Vrouwen die na een intra-uteriene vruchtdood opnieuw zwanger worden, zijn daar meestal blij mee. Maar het gevoel kan ook heel dubbel zijn. Ze voelen zich vaak de eerste tijd onzeker en bang: zal het opnieuw mis gaan? Sommigen willen daarom de omgeving nog niet direct van de zwangerschap op de hoogte stellen. Gelukkig verloopt een volgende zwangerschap meestal goed.
Deze informatie is gecontroleerd door: N. van Hasselt, arts