Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van hellp-syndroom

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Drs. T. van der Beek
5 uit 5 - 4 beoordelingen
Beoordeling icoon4 mensen vonden deze informatie nuttig

De enige manier om het HELLP-syndroom te behandelen is door het beëindigen van de zwangerschap. Wanneer de moeder al 34 weken of langer zwanger is wordt het kindje waarschijnlijk gehaald, maar of en hoe de bevalling in gang wordt gezet hangt af van:

  • De conditie van de moeder
  • De conditie van de baby
  • De totale duur van de zwangerschap tot nu toe

Bevalling opwekken bij het HELLP-syndroom

Als gekozen wordt om de baby geboren te laten worden, kan dit via een keizersnede of door de bevalling in te leiden. Dit gebeurt meestal vanaf een zwangerschap van 34 weken of langer. Een vervroegde bevalling kan wel diverse complicaties met zich mee brengen doordat het kindje (misschien) niet helemaal volgroeid is. In het meest ernstige geval overlijdt het kindje. Na de bevalling verdwijnen de HELLP-syndroomklachten doorgaans binnen 48 uur.

Bevalling uitstellen bij het HELLP-syndroom

De bevalling wordt zo lang mogelijk uitgesteld als de klachten van het HELLP-syndroom niet meteen levensbedreigend zijn of bij een zwangerschap korter dan 34 weken. De behandeling van het HELLP-syndroom houdt dan in dat de moeder wordt opgenomen in het ziekenhuis en zij en het kind nauwlettend in de gaten worden gehouden. Zo wordt regelmatig de bloeddruk gemeten en een bloedonderzoek uitgevoerd. Daarnaast worden er soms corticosteroïden toegediend. Deze bevorderen de ontwikkeling van de longetjes van de baby wat de kans op overleving bij een vroege bevalling verhoogd.

Pagina laatst aangepast op 30-12-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Dr. T. van der Beek, arts en anesthesioloog bij Zuyderland
Drs. T. van der Beek

Arts en anesthesioloog

Zuyderland

Vond je deze informatie nuttig?

5 uit 5 - 4 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -