Behandeling van GHB-verslaving
De vorm, duur en plaats van de behandeling van een GHB-verslaving hangen af van de soort en ernst van de problemen die je ervaart.
Detox bij GHB
Bij een sterkere lichamelijke verslaving aan GHB, zal eerst een detox of ontgifting plaatsvinden. Hierbij moet je lichaam ontwennen aan het middel. Zomaar stoppen met GHB is erg zwaar en kan zelfs gevaarlijk zijn. Er kunnen verschillende ontwenningsverschijnselen optreden. Tijdens een detox word je hierbij begeleid en ondersteund. De ontwenningsverschijnselen worden geminimaliseerd, eventueel met behulp van medicijnen. Zodra je lichaam ‘schoon’ is kan het mentale herstel beginnen.
Therapie: van je GHB-verslaving afkomen
De verslaving aan GHB begint vaak geestelijk. Je voelt je prettig door het gebruik, wat je helpt om met bijvoorbeeld angst of remmingen om te gaan. Tijdens therapie leer je stap voor stap hoe je hier beter mee om kunt gaan, zodat je het middel uiteindelijk niet meer nodig hebt.
Er zijn verschillende therapievormen mogelijk, zoals cognitieve gedragstherapie (individueel of groepstherapie), EMDR-therapie of systeemtherapie. De duur en intensiteit van de behandeling worden afgestemd op wat jij nodig hebt. Zo bestaan er mogelijkheden voor online begeleiding, ambulante zorg waarbij je therapie volgt terwijl je thuis woont, behandeling in deeltijd (enkele dagdelen per week) en klinische zorg waarbij je intern in een zorginstelling herstelt. Aanvullend krijg je soms intensieve begeleiding om bijvoorbeeld de controle terug te krijgen bij financiële of psychische problemen, afhankelijk van jouw behoeftes. Ook de benadering van verslaving en de behandelingswijze verschillen per instelling. Denk dus na welke therapievorm of instelling bij je past.
Laatst bijgewerkt op 13 september 2018
Deze tekst is goedgekeurd door M. Selders, GZ-psycholoog bij SGGZ
