Genderdysforie (genderidentiteitsstoornis)
Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Heeft deze informatie je geholpen?
Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter, Ziekenhuis en solvo. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.
Een persoon met genderdysforie voelt zich niet prettig met zijn of haar biologische geslacht. Oftewel hun innerlijke gevoel zegt dat zij van een ander geslacht zijn dan hun biologische geslacht. Andere termen die gerelateerd zijn aan genderdysforie zijn:
Genderdysforie komt in verschillende vormen en maten voor. De meeste mensen met genderdysforie voelen dit al van kinds af aan maar er zijn ook mensen die pas op volwassen leeftijd zich realiseren dat zij geboren zijn in een verkeerd lichaam.
De genderidentiteit is hoe een persoon zichzelf ziet, als man of vrouw. Vanuit de maatschappij en de cultuur zijn ongeschreven gedragsregels hoe een man en een vrouw zich gedragen. Zo spelen meisjes met poppen, gaan vrouwen theedrinken met vriendinnen, klimmen jongetjes graag in bomen en kijken mannen het liefst naar sport. Tuurlijk zijn er vrouwen die ook van bier en voetbal houden en mannen die winkelen helemaal geen straf vinden. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat deze mensen een genderidentiteitsstoornis hebben. Er is sprake van een genderidentiteitsstoornis (genderdysforie) als iemand tegenstrijdigheid voelt met het biologische geslacht wat hij of zij heeft. Dus zolang de man die erg van winkelen houdt, zich content voelt met het feit dat hij een man is, is er geen sprake van een genderidentiteitsstoornis.
Transseksualiteit kan je zien als een zeer ernstige vorm van genderdysforie. De persoon voelt zich niet alleen van het andere geslacht maar walgt ook van zijn biologische geslachtsdelen. Ongeveer één op de dertigduizend mannen en ongeveer één op de honderdduizend vrouwen is transseksueel.
De oorzaak van genderdysforie is door de wetenschap nog niet achterhaald. Er zijn diverse theorieën, maar geen enkele is ooit bewezen. Sommigen denken dat er iets in de hersenen bepaalt of jij je een man of een vrouw voelt. Anderen denken dat dit in het DNA zit. De precieze oorzaak van genderdysforie wordt nog onderzocht.
Je kunt de verschijnselen van genderdysforie eigenlijk niet echt symptomen noemen. Echter is het wel erg belangrijk dat je als ouder genderdysforie herkent. Kinderen kunnen zich namelijk erg ongelukkig voelen door een genderidentiteitsstoornis. Daarnaast kunnen ze erg opzien tegen de puberteit omdat dan de verschillen tussen jongens en meisjes groter worden.
Genderdysforie komt in vele vormen en maten voor. Sommige kinderen met genderdysforie willen zich graag kleden als iemand van het andere geslacht en dat je ze behandelt als iemand van het andere geslacht. Sommige kinderen voelen zich zelfs niet meer comfortabel met hun naam die past bij hun biologische geslacht.
Je herkent meisjes met genderdysforie aan dat:
Jongens met genderdysforie herken je aan dat:
In veel gevallen verdwijnt genderdysforie tijdens de puberteit. Slechts een klein deel van de kinderen blijft zich op latere leeftijd oncomfortabel voelen met het biologische geslacht. Deze kinderen ondergaan uiteindelijk vaak een geslachtsverandering.
Tijdens de puberteit wordt ook vanzelf de geaardheid van het kind duidelijk. Uit onderzoek blijkt dat de meeste kinderen die vroeger genderdysforie hadden, een homoseksuele geaardheid hebben. Echter hoeft dit niet per definitie zo te zijn.
Pagina laatst aangepast op 02-05-2019
Auteur: Redactie Gezondheidsplein
Deze informatie is gecontroleerd door:
En ontvang 2 tot 4 keer per maand alle informatie over jouw gezondheid
Vanaf donderdag vind jij informatie over jouw gezondheid in je mailbox