Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van genderdysforie

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Drs. T. van der Beek
3 uit 5 - 23 beoordelingen
Beoordeling icoon12 mensen vonden deze informatie nuttig

Behandeling voor genderdysforie is wellicht niet helemaal de juiste bewoording, maar er zijn tegenwoordig veel manieren die mensen met genderdysforie kunnen helpen. Hoe ver de behandeling gaat, hangt af van wat de persoon zelf wil.

Psychologische hulp voor transseksuele

Psychologische hulp kan transseksuelen helpen om beter met de tegenstrijdigheid van hun gevoel en hun geslacht om te gaan. Daarnaast helpt het om beter met moeilijkheden om te leren gaan, doordat ze zich niet op hun gemak voelen in hun eigen lichaam. Psychologische hulp is vaak noodzakelijk om de persoon bij te staan als hij voor een gedragsverandering kiest.

Veranderen van de genderrol

Sommige transseksuelen voelen zich tevreden op het moment dat zij zich kleden en gedragen naar het geslacht zoals zij zich voelen. Het is mogelijk om je geslacht aan te passen bij de overheid zodat je bijvoorbeeld officieel als vrouw bekend staat terwijl je biologisch gezien eigenlijk nog een man bent.

Hormoonbehandelingen bij genderdysforie

Vanaf groep zeven of acht wordt meestal wel duidelijk of de genderdysforie blijft of niet. Bij ongeveer tachtig procent verdwijnt de genderdysforie rond de puberteit. Als het kind zich nog steeds niet goed voelt met zijn/haar biologische geslacht, kunnen ouders samen met de artsen besluiten om te starten met puberteitsremmers.

De puberteitsremmers remmen de ontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken die zich ontwikkelen tijdens de puberteit. Zo ontwikkelen meisjes geen borsten zolang ze hormoonremmers slikken en jongens krijgen geen baard in de keel. Indien er geen gezondheidsproblemen zijn, kan vanaf het twaalfde levensjaar gestart worden met puberteitsremmers. Het effect van puberteitsremmers is volledig omkeerbaar. Dit betekent dat wanneer het kind niet meer verder wil gaan met de geslachtsverandering, het gewoon kan stoppen en zo alsnog de secundaire geslachtskenmerken kan ontwikkelen.

Geslachtsverandering voor transseksuelen

Sommige mensen met genderdysforie voelen zoveel weerzin tegen hun biologische geslachtskenmerken dat ze een operatieve geslachtsverandering willen ondergaan. Het begin van dit traject kan vanaf het zestiende levensjaar worden gestart. Het traject begint met het toedienen van de hormonen van het gewenste geslacht. Oftewel vrouwen krijgen het mannelijke hormoon testosteron en mannen krijgen het vrouwelijke hormoon oestrogeen.

Vanaf achttien jaar is het mogelijk om geslachtsveranderende operaties te ondergaan. Dit betekent dat bij een biologische man de penis en de testikels worden verwijderd en er een kunstmatige vagina wordt gemaakt. Bij biologische vrouwen worden de borsten, eierstokken en baarmoeder verwijderd. Ook wordt er een kunstmatige penis gevormd. Deze ingrijpende operaties worden pas gedaan als de persoon al minstens een jaar als het andere geslacht door het leven is gegaan.

Transgenders zijn na een operatie niet meer in staat kinderen te krijgen, maar verder werkt een kunstmatig geslachtsdeel hetzelfde als een natuurlijk geslachtsdeel.

Kennis- en Zorgcentrum Genderdysforie

Het VU medisch centrum heeft het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie, waar je terecht kunt voor een officiële diagnose en een eventuele behandeling.

Verder lezen

Pagina laatst aangepast op 30-12-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Dr. T. van der Beek, arts en anesthesioloog bij Zuyderland
Drs. T. van der Beek

Arts en anesthesioloog

Zuyderland

Vond je deze informatie nuttig?

3 uit 5 - 23 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -