Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Erectieproblemen en hartproblemen

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Drs. MPH H. Vrij-Mazee
4 uit 5 - 20 beoordelingen
Beoordeling icoon16 mensen vonden deze informatie nuttig

In het Britse artsenvakblad BMJ (voorheen British Medical Journal) is een ingezonden brief te vinden die begint met: “Ik ben arts met 30 jaar ervaring, en ik heb me weer eens geërgerd vanwege een artikel over risico’s op hart- en vaatziekten dat volledig elk verband met erectiestoornissen negeert.” Het is een korte brief, maar hij werd toch door de Engelse kranten opgepakt. Zelfs de respectabele Times besteedde er aandacht aan. De brief van Geoffrey Hackett, die uroloog is, zet dus blijkbaar aan het denken.

Hij zet de wetenschappelijke feiten kort op een rijtje. Erectiestoornissen zijn een uiting van vaatstoornissen van de kleinere bloedvaten en geven een waarschuwing dat binnen twee tot drie jaar er een hartinfarct kan optreden. Wie eenmaal een erectiestoornis heeft, heeft 50% kans problemen van hart- en bloedvaten te krijgen, vergelijkbaar met het risico dat mannen hebben als ze roken of een familiegeschiedenis van hart- en vaatziekten hebben.

Wat gebeurt er echter? De mannen die met hun slappe erecties naar een dokter gaan worden voor de erectiestoornissen behandeld (met bijvoorbeeld sildenafil, tadalafil, vardenafil), maar ze worden niet ook meteen gescreend op hart- en vaatziekten. Gebeurt dat wel, dan kunnen ze adequaat behandeld worden. Er valt op dat moment namelijk nog heel wat ellende te voorkomen. Behandeling bestaat uit leefregels (gezonde voeding en meer bewegen) en indien nodig verlagen van de bloeddruk of het verlagen van het cholesterol. Dat zou dan wel moeten gebeuren met medicijnen die vriendelijk zijn voor de erectie, want een deel van de middelen die daarvoor wordt gebruikt maken de erectieproblemen alleen maar erger.

Pagina laatst aangepast op 05-04-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Vond je deze informatie nuttig?

4 uit 5 - 20 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Auteur: Ivan Wolffers, hoogleraar Cultuur en Gezondheidszorg VU medisch centrum

.
- Advertentie -
- Advertentie -