Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Heb jij weleens een doorbraakbloeding tijdens het gebruik van de pil?

Sommige vrouwen hebben last van onregelmatige, korte menstruatie-achtige bloedingen buiten de stopweek: de zogeheten doorbraakbloedingen. Ook kan het zijn dat ze slechts enkele druppels bloed verliest, dan heet het spotting.

Pilstrip

Dit soort doorbraakbloedingen zijn erg vervelend, omdat ze altijd spontaan en ongelegen komen. Zit je op je werk, heb jij opeens bloedverlies, terwijl je niks bij je hebt om dit te stoppen. Wel is het zo dat doorbraakbloedingen vooral voorkomen als je net met hormonale anticonceptie begonnen bent of van de ene naar de andere pil gewisseld bent. Hierop zou je dus kunnen anticiperen door in de periode extra tampons en maandverband in je tas te stoppen.

Heb jij weleens een doorbraakbloeding gehad? Hoelang heb je daar last van gehad? Ben jij van pil gewisseld omdat de spontane bloedingen te lang bleven aanhouden?

Reacties

 • Blabla

  26 juli 2019 17:23

  Ik zit nu in de 2e week van de pil en was heb hem 1 dag niet ingenomen en de dag daarna te laat en heb nu bloeding. Hoe moet ik dat stoppen?

  • Leila

   20 juni 2019 12:38

   Ik heb een doorbraakbloeding gehad nadat ik 2 pillen vergeten ben. Ik vroeg me af of ik nog bloeding moet verwachten in mijn stopweek.

   • LT2381

    13 september 2018 10:40

    Ik heb het vorige maand gehad en ben gestopt met de pil. zeven dagen daarna weer slikken, maar vandaag weer bloed. Is dat normaal bij een doorbraakbloeding dat het zo vaak komt? Al niet eens na een maand. Maak me wel zorgen.

    • Ilse45

     23 december 2017 13:37

     Ik slik al jaren de pil, ben twee keer over gestapt op een ander. Maar deze die ik nu heb heb ik al langere tijd. Ik las regelmatig een stopweek in, een enkele keer slik ik een week of twee weken door, maar meestal niet. Echter de laatste drie maanden (ook wel eens eerder gehad maar dat was dan een keer twee dagen ofzo en dan ging het maanden weer goed) heb ik na de eerste eerste drie dagen na de stopweek ineens last van bloedinkjes en last van mijn onderbuik. Ik kan er ook geen pijl op trekken hoeveel dagen dit duurt. Ik dacht zelf dat dit bij de overgang hoort, ik ben 45 en goed mogelijk dat ik daar langzaam in aan het geraken ben. Maar ik weet dat niet zeker, en ik wil ook niet meteen naar de huisarts rennen. Die heeft mij overigens gezegd alleen te kunnen testen of ij in de overgang ben als ik 6 maanden minimaal ben gestopt met de pil.

     Overal op internet lees ik verhalen over de pil en de overgang maar nooit lees ik verhalen van mensen dat ze last hebben van doorbraakbloedinkjes of onderbuikpijn. Moet ik me zorgen maken? Toch naar de huisarts? Ik weet niet of ik over wil stappen op een zwaardere pil, geen behoefte om aan te komen (bijwerking). Zijn er mensen met dezelfde ervaring?

     • Lotje

      28 november 2017 08:53

      Ik slik nu al een maandje of 3/4 de pil door en bloed sinds 3 weken aan een stuk door.
      Dagen dat het niks is.
      Dagen dat het een normale periode is.
      Dagen dat ik spotting heb.

      Wat moet ik doen?

      • Sandra

       01 juli 2014 10:56

       Ik loop nu al ruim een jaar bij de dokter i.v.m. tussentijdse bloedingen. Ik dacht eerst dat het met stress en vermoeidheid te maken had maar na een uitstrijkje die in orde was en een inwendige echo bleek dat m'n baarmoederslijmvlies te dun was (heb 22 jaar de pil geslikt). de gynaecoloog zei dat ik moest stoppen met de pil en dit heb ik in februari gedaan. Helaas nog geen normale cyclus, maar heb sindsdien 2 weken licht bloedverlies en dan 10 dagen, 2 weken wel en weer 10 dagen niet. Het is niet hevig maar minder t.o.v. toen ik de pil nog slikte en over 2 weken verspreid. Heb ook geen contactbloedingen ofzo. Wat is hier aan de hand? Ben nu doorgestuurd door mijn huisarts naar de gynaecoloog om 't nader te laten onderzoeken.

       • Willow

        11 november 2013 23:06

        Ik heb dat maar een paar keer gehad. Maar ik slik de pil altijd door (ik sla altijd 1 keer ongesteldheid over), dus het is wel eens een keer voorgekomen dat het tussendoor kwam. Toen stopte ik meteen met de pil. Daarnaast heb ik altijd tampons in mijn tas! Je weet maar nooit!

        • Mato

         03 september 2013 16:16

         Ja, onlangs heb ik drie dagen een bloeding gehad en toen is het gestopt. Ik heb reeds enkele jaren een hormonaalspiraaltje. Transpireren en opvliegers komen met periodes, soms weken niet en dan weer dagelijks enkele keren.

         .
         - Advertentie -
         - Advertentie -