Doorbraakbloeding bij pilgebruik
Wat is een doorbraakbloeding?
Een doorbraakbloeding is bloedverlies buiten de stopweek van de pil. Tijdens de eerste drie tot vier maanden kan er bij het gebruik van de anticonceptiepil soms wat bloedverlies optreden tussen de menstruaties. Dit komt omdat het lichaam moet wennen aan de pil. Vaak zijn dit kleine hoeveelheden bloed, ook wel spotting genoemd. Ook kun je een doorbraakbloeding krijgen als je lange tijd achter elkaar de pil doorslikt zonder stopweek. Tussentijds bloedverlies kan geen kwaad, je blijft beschermd tegen een ongewenste zwangerschap.
Oorzaken van een doorbraakbloeding
Een doorbraakbloeding wordt meestal veroorzaakt door hormonale onbalans. Dit kan veroorzaakt worden door:
- Een pil met te veel progesteron
- Een pil met te weinig oestrogenen
- Een vergeten pil
- Roken (versnelt de afbraak van oestrogenen)
- Het wisselen van anticonceptiepil
- Gebruik van medicatie die de een interactie heeft met de pil of ook een hormonale werking, zoals anti-epileptica en sint-janskruid.
Een soa zoals chlamydia kan ook doorbraakbloedingen veroorzaken. Tussentijds bloedverlies tijdens of na seks wordt een contactbloeding genoemd. Een contactbloeding heeft vaak een andere oorzaak dan een doorbraakbloeding.
Symptomen van een doorbraakbloeding bij pilgebruik
Meestal heb je tijdens de eerste paar maanden pilgebruik geen symptomen van een doorbraakbloeding behalve bloedverlies (spotting) dat vanzelf binnen een paar dagen stopt. Je kunt tijdens een doorbraakbloeding na het uitstellen van de stopweek dezelfde klachten ervaren als bij een normale menstruatie, zoals buikpijn of -kramp.
