Diabetische voet (diabetes voet)
Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels
Heeft deze informatie je geholpen?
Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter, Ziekenhuis en solvo. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.
Mensen met diabetes kunnen veel problemen aan hun voeten ontwikkelen, zoals chronische wonden en verkleuringen. Dit worden diabetische voeten genoemd. Het ontstaan van deze aandoening heeft onder andere te maken met een verslechterde doorbloeding. Daarbij komt dat de zenuwbanen door diabetes beschadigd kunnen raken. Het gevoel in de voeten kan daardoor minder worden waardoor wondjes niet meer worden opgemerkt. Mensen met diabetes hebben verhoudingsgewijs ook vaker last van schimmelinfecties aan de voeten.
In de onderstaande video vertellen een podotherapeut/orthopedisch schoentechnicus en revalidatie arts wat een diabetes voet precies is, wat de risico's zijn en hoe je wondjes kunt voorkomen. Zij onderstrepen het belang van goede schoenen. Tenslotte is het proces te zien hoe zo'n schoen wordt aangemeten en gemaakt.
Mensen met diabetes hebben vaak een te hoog bloedsuiker, wat betekent dat er te veel glucose in het bloed zit. Een diabetische voet is het resultaat van veel verschillende veranderingen die hierdoor ontstaan. Een te hoog bloedsuiker zorgt bijvoorbeeld voor verdikking van de bloedvaten en beschadigingen aan de zenuwen. Daarnaast kunnen witte bloedcellen hun werk minder goed doen. Hierdoor ontstaan verschillende problemen, zoals:
De diabetische voet kenmerkt zich door:
Soms ontstaan er ook botbreuken waardoor de voet vergroeit. Dit wordt een Charcot voet genoemd.
Pagina laatst aangepast op 08-05-2019
Auteur: Redactie Gezondheidsplein
Deze informatie is gecontroleerd door:
En ontvang 2 tot 4 keer per maand alle informatie over jouw gezondheid
Vanaf donderdag vind jij informatie over jouw gezondheid in je mailbox