Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van een fistel bij de anus

5 uit 5 - 8 beoordelingen
Beoordeling icoon8 mensen vonden deze informatie nuttig

De arts kan de diagnose van een anusfistel stellen op basis van lichamelijk onderzoek en de beschrijving van de klachten. De behandeling ligt aan de soort peri-anale fistel en de oorzaak ervan. Voor een betere genezing en om te voorkomen dat de anusfistel terugkomt, helpt het om te stoppen met roken.

Als je een onderliggende ziekte hebt kan die eerst opgelost worden. Toch is bijna altijd een operatie nodig. Bij een fistel die niet te veel door de kringspier gaat, krijg je een normale fistulotomie. Hierbij wordt de fistel opengesneden. Na de operatie wordt de wond opengelaten, zodat zij zelf kan genezen.

Als je een fistel hebt die dieper in de kringspier zit, wordt er een seton in de fistel geplaatst. Dit draadje zorgt ervoor dat de fistel openblijft. Zo kan het pus goed uit de fistel verdwijnen. Daarna zijn verschillende soorten operaties mogelijk, waarbij de peri-anale fistel vaak wordt dichtgemaakt. Bij een fistel die dieper in de kringspier zit kun je geen normale operatie krijgen, omdat er dan te veel door de kringspier heen gesneden moet worden. Dit kan ervoor zorgen dat je je ontlasting moeilijker kunt ophouden.

Een nieuwe techniek is het laseren van de fistel. Deze techniek moet nog onderzocht worden, want de langetermijneffecten zijn nog niet bekend. Meer informatie over de verschillende operaties kun je hier lezen.

Bronnen

Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen:

Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen:

Pagina laatst aangepast op 14-12-2020

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Vond je deze informatie nuttig?

5 uit 5 - 8 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -