Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

"Huiduitslag urticaria is wéér terug!"

Verhaal door Nicole (30)

Nicole (30 jaar) heeft last van vervelende huiduitslag. De jeuk die de uitslag met zich meebrengt heeft een grote invloed op haar dagelijks leven. 

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Urticaria, wat is het?

"Ja hoor, het is weer zover. Het urticaria-monstertje heeft weer toegeslagen. Maar wat is urticaria? Dan zal ik daar eerst maar eens mee beginnen. Doordat je huid te veel histamine aanmaakt, wordt op zwakke plaatsen het bloed naar de opperhuid gestuurd, met als resultaat opgezwollen rode plekken (kwaddels genaamd) die lijken op brandnetelplekken. Ze jeuken verschrikkelijk. Bij mij wordt het veroorzaakt door stress, in combinatie met verminderde weerstand (beginnende griep bijvoorbeeld). Het wordt ook wel netelroos of galbulten genoemd."

Jeuk

"Ruim drie jaar geleden is het opgekomen en aangezien het na drie dagen naar mijn keel uitbreidde, werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Ik ben wel lekker tot rust komen, maar ik had anderhalve week jeuk, jeuk en nog eens jeuk. En nu weet ik dat jeuk erger is dan pijn. Het is bestreden met Prednison en Tavegil. Ik ben toen doordat het zo erg doorbrak, in totaal wel vijf weken uit de roulatie geweest, omdat ik dus geen kleding op mijn huid kon verdragen, want dat veroorzaakte weer drukplekken. Nu is waar ik drie jaar zo bang voor ben geweest, waarheid geworden. Het monstertje is weer terug en ik zit nu thuis met gezwollen handen en voeten die jeuken en branden als de hel. Gelukkig was ik er nu wel op tijd bij en zit ik nu weer voor zeven dagen onder de Prednison en Tavegil. Hoe ik dit kan voorkomen? Om nu geen werkende, actieve vrouw te zijn en misschien achter de geraniums te zitten, is ook geen optie. Maar als dit maar eens in de drie jaar voorkomt, mag ik me in mijn handjes knijpen. Er zijn ergere dingen."

Reageren

Reacties

 • Sil

  Sophie

  Hallo allemaal, zo herkenbaar jullie verhalen.. Bij mijn zwangerschappen was het ook weg. Heerlijk! Maar nu zit ik er weer mee. Vind het echt heel erg want ik ben 30 maar kan heel veel dingen niet. Na een drukke dag kan ik niks doen in de avond of ik zit op een stoel terwijl de rest lekker aan het dansen is. Ook kan ik nooit hakken aan. Daar baal ik van!! Aantal keer mijn ringen moeten laten afknippen. En zo nog veel meer dingen. Het is toch waardeloos dat er niks tegen te doen is! Wens iedereen sterkte met deze nare ziekte..

  Reageer
 • Sil

  Sas

  Ik heb ook al 3 jaar last van jeukaanvallen en ken ook niemand die het heeft. Nadat de huisarts mij eerst naar huis had gestuurd met de mededeling dat ik een droge huid had en mij het advies gaf mijzelf in te smeren met vette zalf, heb ik mijn heil gezocht bij de dermatoloog die mij meteen kon vertellen dat ik urticaria had. Dat insmeren met zalf sloeg sowieso nergens op, want die jeuk kon op elk plekje van mijn lichaam beginnen. Van de dermatoloog een crème gekregen en eens in de paar dagen neem ik een pil. Soms elke dag, afhankelijk van hoe sterk de jeuk is. Ik ben niet allergisch ( diverse testen gehad). Wel is de jeuk gekomen na een infectie aan de bronchen. Deze infectie ging niet vanzelf over en de longarts constateerde uiteindelijk astma. De jeuk komt soms nog opzetten, maar godzijdank veel minder dan voor de medicatie. Een nachtmerrie was dat zeg.

  Reageer
 • Sil

  Richard

  Hallo beste lotgenoten,
  Ik was ook een hopeloos geval. 13 jaar lang last van chronische idiopatische urticaria, waar idiopatisch voor staat als "oorzaak onbekend".
  Mijn klachten uiten zich zo om de 6/7 weken over het gehele lichaam, galbuten rode jeukende kwaddels en opgezette handen en voeten, zo erg dat ik soms niet kon lopen. Deze aanvallen duurde meestal 3/4 dagen. Ik was dan ook ziek zwak en misselijk en dus ook vaak ziek moeten melden.
  Jaren onder behandeling, bijna alle antihistamine's geprobeerd maar geen één welke echt werkte.
  Combinatie van prednison en fexofinadine 180mg leek het te onderdrukken maar na stoppen van kuur prednison kwam het dubbel zo erg terug.
  Diverse alternatieve behandelingen geprobeerd zonder resulthaat.
  Nu laatste 1,5 jaar kreeg ik last van flinke zwellingen na drukuitoefening op de huid, onder mijn voeten, handen armen, benen, zelfs op een harde stoel zitten deed na een paar uur pijn aan mijn billen en vaak ook weer de galbuten en uitslag erbij. Na paar maanden aanmodderen weer terug naar dermotologie, conclusie vertraagde drukurticaria naar een druk test met staven met gewichten op mijn rug.
  Maar nu een oplossing? Ze vertelden mij al dat deze ziekte moeilijk te behandelen is en dat dit door een overactief immuunsysteem kon komen.
  Behandeling gestart met heftig medicijn MTX (methotrexaat)om het immuun systeem te onderdrukken.
  Begonnen met pillen 6x2,5 mg per week, na een maand of twee geen verbetering.
  toen op eigen verzoek overgestapt op injecties één keer per week 15 ml, dit na een tip van een kennis met crhonische reuma die ook eerst pillen mtx had maar niet werkte en injecties wel.
  Het resultaat: zwellingen voor 80% afgenomen moet wel uitkijken met drukbelastingen van het lichaam in verband met met werk als automonteur.
  het beste resulthaat is dat de ergste urticaria aanvallen bijna wegblijven.
  Alleen bij een griepje of te veel inspanning wat lichte irritatie, maar daar is mee te leven. Een heel verhaal maar misschien dat jullie er ook baat bij hebben, maar je moet wel de overweging maken om hier mee te starten met methotrexaat. Het is belastend voor je lever, je mag geen of weinig alcohol nuttigen, geen kinderwens zowel man/als vrouw, het is namelijk schadelijk voor ongeboren vrucht. Ik word ook wat slaperig eerste dagen na injectie.
  Maar mocht je het helemaal niet meer zien zitten, dan zou je dit bij eigen dokter kunnen voorstellen, maar voor urticaria alleen schrijven ze methotrexaat niet gauw voor alleen in combinatie met vertraagde druk urticaria.
  Succes allen en sterkte met alle ellende,
  grt Richard

  Reageer
 • Sil

  ys

  Ben me helemaal kapot geschrokken. Ik had de griep en zomaar kreeg ik overal bultjes net alsof ik door de brandnetels was gelopen. Ze werden steeds groter en het werd gewoon een geheel. Van top tot teen vuurrood en jeuken dat het deed. Toch maar naar de huisarts en die schrok want hij had dit nog nooit zo heftig gezien. Ik kreeg Pretnisolon 30mg (1 tablet daags) en Levocetirizine 5 mg (1 tblet daags). De volgende dag was het al grotendeels weg en na twee dagen is alles eigenlijk weer weg. Was toch wel schrikken. Achteraf denk ik dat het een uiting van stress is geweest. Ik heb het de laatste weken veel te druk gehad op het werk en door de griep is mijn weerstand helemaal afgebrokkeld ja en dan kun je dit soort kwalen krijgen.

  Ik kan me dus enigszins verplaatsen in de personen op de site. Je wordt helemaal stapeldol van de jeuk.

  Ik wens ieder sterkte die last heeft van Urticaria.

  Reageer
 • Sil

  Noel Cecille

  Ik dacht ook altijd dat ik de enige was, zoals meerdere als ik de reacties zo lees. Ik heb nu zelf 5 jaar druk urticaria en ook bij huidartsen, dermatologen, etc gelopen, aan homeopathie gedaan accupuntuur en zoveel verschillende soorten medicijnen gebruikt. Ik slik nu helemaal niets omdat het toch niet werkt en sommige medicijnen alleen maar bijwerkingen geeft.
  Ik vind het zo erg dat artsen zeggen dat je 'er maar moet mee leren leven', het is echt een vermoeiende ziekte.
  Net als wat boven wordt vermeld, jeuk is erger dan pijn.
  Ik heb het ook in mijn gezicht, op mijn oor, op mijn oog op mijn kin of inderdaad in of op je mond. Ik word er echt doodmoe van!!!!!!! Ik wil iedereen veel sterkte wensen en ik hoop ooit op een medicijn voor ons allemaal!!!

  Reageer
 • Sil

  G.

  Gerard. Ik heb 2 jaar hevige last van netelroos en galbulten. Heel vervelend, het komt vrij plotseling opzetten op de boven benen, lies, onderbuik en schouders! Het begint 's morgensvroeg. Ik gebruik Ecolon 1mg/vet en 1mgTAVAGYL. Het helpt iets, maar iedere dag weer hetzelfde is niet leuk meer. De Dermatoloog weet het ook niet. Het is moeilijk te genezen en ik moet er maar mee leven punt uit!

  Reageer
 • Sil

  cindy

  Hallo Allemaal, ook ik heb sinds 3 jaar last van een vertraagde drukurticaria. Ik heb er heel lang over gedaan om achter de oorzaak van deze jeukende bulten te komen. Juist omdat ik pas uren na een bepaalde activiteit megabulten kreeg. Als ik bijvoorbeeld met een beetje kracht een fietsband oppomp heb ik enkele uren later megagrote bulten aan de binnenkant van mijn handen. Heb ik in de zomer nieuwe schoenen/slippers aan, groeien er 's avonds geheid grote jeukende en brandende rode bulten onder mijn voeten en kan ik vrijwel niet meer lopen. Laat staan slapen. In de wintermaanden heb ik er eigenlijk bijna nooit last van, maar zodra het voorjaar en zomer er aan komen begint die ellende weer! Hebben jullie ook minder last van in de winter? Misschien heeft het ook ergens met mijn hooikoorts te maken. Ben ook al bij een allergoloog geweest, maar hij zei ook dat er niets aan te doen is. Ik neem wel een tabletje aerius, maar kan niet zeggen dat het werkt. Mensen in mijn omgeving hebben er nog nooit van gehoord,maar het is ondanks de ellende voor ons allemaal. Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben.

  Reageer
 • Sil

  Sandra

  Beste lotgenoten. Ook ik dacht dat ik de enige was. Ik zocht het internet regelmatig af. Zo ook net weer, en kwam ik op vertraagde druk urticaria. Ik vraag me wel af of we het allemaal over hetzelfde hebben. Ik krijg namelijk bizar grote bulten als ik bijvoorbeeld op mijn knieën zit. Dan komt dat langzaam opzetten en tegen de avond is de bult dan zo groot dat ik niet meer kan lopen. De volgende ochtend is het vaak al minder en kan ik weer enigzins lopen. Al het vocht is pas na ong. 4 dagen weg. Het jeukt bij mij niet altijd. Meestal begint het pas met jeuken als de bult weer kleiner wordt. Als ik dan eenmaal ga krabben wordt het helemaal fijn, want dan krijg ik last van andere urticaria. Warm douchen is ook heel slecht voor mijn bulten. Ik heb hier niet altijd last van, maar gemiddeld 1 per week. Ik heb ook wel eens 4 bulten gehad. Ook reageer ik heftig op steken van insecten. Eerst wist de dokter niet wat het was. Hij gaf me wel antihistamine maar die werktte niet. Na lang aandringen werd ik eerst naar de reumatoloog gestuurd (omdat het bij mij vrijwel altijd bij een gewricht zit). Hij heeft vanalles gecheckt. maar kon niks vinden. Toen naar de orthopeed, maar die kon ook niks vinden. Daarna bij een dermatoloog geweest en die kon ook niks vinden. Hij vroeg of ik terug wilde komen op het moment dat ik een bult had. Ik kwam terug bij een andere dermatoloog en die zei direcht: urticaria. Maar hier kon hij niks aan doen. Ik heb verschilende medicijnen gehad (antihistamine) maar niks helpt. Ik moet er maar mee leren leven. Ik heb hier nu al meer dan 6 jaar last van. Ik vraag me af of jullie eenzelfde soort urticaria hebben als ik?

  Reageer
 • Sil

  Chieleke

  Hallo allemaal Ik heb het al ongeveer 10 jaar.Ook ik ben door de medische molen gegaan. Bij dermatoloog onder behandeling geweest die mij 3 dozen met medicijnen meegaf en hoefde niet meer terug te komen. Die medicijnen hielpen niets.Toen naar een allergoloog, die dacht aan een maagbacterie en die bleek ik te hebben. Die werd behandeld met 2 soorten antibiotica, dus ik dacht probleem opgelost. Nou niet dus. Ik heb in die 10 jaar tijd al heel wat anti allergie pillen gebruikt die allen geen effect hadden.Van de allergoloog kreeg ik te horen dat de hele wereld mij niet kon helpen, het enige wat hij voor mij kon doen was tabletjes geven tegen de jeuk. Deze heette Mizollen deze mag ik 2 maal per dag innemen ik neem er 1 in voor het slapen gaan ,want anders ben ik de hele nacht in de weer. Het zit zelfs onder mijn voeten en het enige wat dan helpt is op koude tegels lopen, het lijkt dan alsof je op kussens loopt. Schoenen kan ik dan niet aan.Ik heb werkelijk van alles geprobeert.Ben ook bij een homeopaat geweest maar ook dat haalde niets uit.Ik heb me er nu maar bij neergelegd. Ik denk dat we er "gewoon" mee moeten leren leven. Ik wens jullie er allemaal sterte mee. Chieleke

  Reageer
 • Sil

  Fons

  Ja, ik lees het al, ik ben niet de enige. Heb al jaren last, het begon eigenlijk zo'n 18 jaar geleden en kwam om de zoveel jaar weer in een of andere vorm opzetten. Van alles geprobeerd, verschillende diagnoses, maar tot nog toe mocht niets baten. Acupunctuur, Homeopathie, Holistische behandelingen, ik ga het hele alternatieve circuit af. Momenteel probeer ik een Ayurvedische behandeling. Wat wel overeenkomt is dat volgens de alternatieve behandelaars, de oorzaak van het probleem te maken heeft met de spijsvertering en de maag-darmflora. Tegelijkertijd bezoek ik het LUMC ziekenhuis waar ze momenteel een huidsample onderzoeken. Volgens de doktoren heb ik "Urticaria" en "Rosacea", allemaal mooie namen, maar je hebt er niets aan want ze weten de oorzaak niet. Aan symptomenbestrijding heb ik niets en ik rust niet tot ik achter de oorzaak kom. Het moet toch ergens vandaan komen, stress, voeding, levensstijl, werk, milieu, het komt niet zomaar uit het niets opzetten toch? Ik word gek van de jeuk iedere nacht en zit regelmatig onder de hardnekkige vlekken/bulten/strepen. Als iemand een goede ervaring heeft met bepaalde geneeswijze dan hoor ik dat graag. Sterkte allemaal, ik leef met jullie mee !

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

94 + 6 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren