Zoeken

Hartkloppingen

Wat zijn hartkloppingen? 

Je hart klopt ongeveer 70 keer per minuut om het bloed door je hele lichaam te pompen. Tijdens inspanning kan je hartslag stijgen tot wel 160 slagen per minuut, om in de verhoogde vraag naar zuurstof te kunnen voorzien. Soms kan je hartslag zomaar versnellen of onregelmatig worden. Dit noem je hartkloppingen. Ze komen veel voor en kunnen meestal geen kwaad.

Als de hartkloppingen langer dan een paar seconden aanhouden en je belemmeren in je dagelijkse bezigheden of in je slaap, dan zou het kunnen dat je een hartritmestoornis hebt. Een hartritmestoornis is meestal niet gevaarlijk. Als je een hartritmestoornis hebt, dan heb je heftigere hartkloppingen. Het hart slaat dan niet één keer over, maar de hartkloppingen kunnen soms wel een half uur aanhouden.

Oorzaken van hartkloppingen

Iedereen voelt zijn hart wel eens overslaan, dit betekent niet direct dat je een ernstige aandoening hebt. Hartkloppingen kunnen bijvoorbeeld optreden door:

  • Stress.
  • Na stevige inspanning.
  • Door het gebruik van middelen als alcohol, cafeïne (in koffie en cola) en nicotine (door roken).

Een hartritmestoornis kan op alle leeftijden voorkomen. Hierbij wordt niet altijd een duidelijke oorzaak gevonden. Het kan dan onder andere duiden op een hartziekte, of een te hardwerkende schildklier.

Lees hier meer over andere aandoeningen aan het hart:

Symptomen van hartkloppingen

Als je last hebt van hartkloppingen, kun je het gevoel hebben dat je hart te snel klopt of een slag overslaat. Op zich is dit niet afwijkend, iedereen mist wel eens een slag. Als je echter vaak en langdurig hartkloppingen hebt en als je hartkloppingen gepaard gaan met klachten van pijn op de borst of flauwvallen, is het verstandig om naar je huisarts te gaan.

Gevolgen van hartkloppingen

Door hartritmestoornissen kun je eventueel flauwvallen, omdat je hart je bloed niet meer efficiënt rondpompt. Daarnaast kunnen er in enkele gevallen bloedstolsels ontstaan in het hart. Deze bloedstolsels kunnen een afsluiting van bloedvaatjes veroorzaken, in bijvoorbeeld longen of benen. Dit wordt trombose genoemd en in het geval dat het in je been gebeurt, een trombosebeen.

Laatst bijgewerkt op 1 januari 2011

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video