Zoeken

Hoofdpijn

(Cephalea)

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn is een zeer veel voorkomende klacht die heel veel verschillende oorzaken kan hebben. Twintig procent van alle Nederlanders heeft minstens één keer in de week hoofdpijn. 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben migraine. Er zijn verschillende typen pijn. Kloppende, stekende, bonkende, zeurende of vervelende hoofdpijn. Het type pijn en de intensiteit ervan varieert per soort hoofdpijn. Drie veel voorkomende soorten hoofdpijn zijn: spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn.

Oorzaken van hoofdpijn

Hoofdpijn kan ontstaan door een verhoogde spierspanning in je hoofd, nek of schouders. In dit geval spreek je van spanningshoofdpijn. Soms wordt hoofdpijn veroorzaakt door spastische bewegingen in de bloedvaten die rondom de hersenen lopen. Dit noem je migraine. Het zou kunnen dat de vijfde hersenzenuw een rol speelt bij het ontstaan van clusterhoofdpijn, dit is echter niet aangetoond.

Andere oorzaken van hoofdpijn:

Hersentumor

Zeldzaam is de hoofdpijn als gevolg van een proces in het hoofd, zoals een hersentumor. Meestal zijn er dan al andere verschijnselen opgetreden die de patiënt alarm doen slaan. 

Hoofdpijn en voeding

Soms kunnen bepaalde voedingstoffen een hoofdpijnaanval ‘uitlokken’. Producten die vaak verdacht worden van het uitlokken van hoofdpijn zijn: cafeïne, chocolade, (oude) kaas en alcohol.

Hoofdpijn en sport

Er zijn mensen die hoofdpijn krijgen tijdens of na het sporten. Er is niet veel bekend over hoofdpijn bij het sporten. Het zou kunnen dat de spanning voor de wedstrijd of juist de ontspanning achteraf een migraine-aanval veroorzaakt. Het zou ook kunnen dat een flinke inspanning een hoofdpijnaanval uitlokt.

Symptomen van hoofdpijn

Wanneer je hoofdpijn hebt kun je dat op verschillende manieren ervaren. Bij de verschillende vormen van hoofdpijn horen verschillende klachten:

Clusterhoofdpijn

 • Een stekende hoofdpijn aan één zijde van het hoofd, meestal rond de slaap;
 • Uitstraling van de pijn naar het oog, boven het oor, bovenkaak en nek;
 • Verstopte neus aan de kant van de pijn;
 • Rood tranend oog, ook aan de kant van de pijn;
 • Verkleining van de pupil aan de kant van de pijn;
 • Hangend ooglid aan de kant van de pijn;
 • Verhoging van lichaamstemperatuur;
 • Verhoogde bewegingsdrang.

Migraine

 • Bonzende of stekende, heftige hoofdpijn aan één kant van je hoofd;
 • Overgevoelig voor geluiden of licht;
 • Misselijkheid en braken;
 • Soms lichtflitsen, wazig zien of blinde vlekken in je gezichtsveld voorafgaand aan de hoofdpijn;
 • Soms spraakstoornissen voorafgaand aan de hoofdpijn;
 • Soms slapheid voorafgaand aan de hoofdpijn;
 • Soms een doof gevoel aan een kant van je gezicht of in je ledematen.

Spanningshoofdpijn

 • Doffe pijn in je hoofd;
 • Het gevoel alsof er een strakke band om je hoofd zit;
 • Nekklachten voorafgaand aan of tijdens de hoofdpijn. Een stijve, gespannen nek;
 • Verminderde eetlust;
 • Overgevoelig voor harde geluiden of fel licht.

Alarmsignalen

Als hoofdpijn heftig is en gepaard gaat met dubbelzien, explosief braken, slapheid, verlamming, duizeligheid of eenzijdige doofheid moet je meteen contact opnemen met je huisarts. 

Deze tekst is goedgekeurd door W. Stenvers, huisarts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

Dossier hoofdpijn bij menstruatieMenstruatie een trigger kan vormen voor het ontstaan van migraine? Dit heeft te maken met je veranderende hormoonspiegel. Maar wanneer wordt er nu echt gesproken over menstruele migraine? En klopt het dat de migraineaanvallen dan heviger en moeilijker te behandelen zijn? Dat en meer lees je in het dossier Hoofdpijn bij menstruatie. Weten wat je te wachten staat, kan je helpen begrijpen waarom hoofdpijn optreedt en – nog belangrijker- het kan je handvaten geven om te bepalen hoe je er vanaf kunt komen. Lees snel verder! 

Wist je dat?

Frijters Mind Tuning helpt je van je stress afLichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn en stijve nek veroorzaakt kunnen worden door stress? Wanneer dit langdurig aanhoudt, kan het je dagelijks leven zo ernstig beïnvloeden dat je zowel thuis als op je werk niet goed meer kunt functioneren. Met Frijters Mind Tuning kun je echter in 2 à 3 sessies helemaal van je klachten af zijn.

- advertorial -

Jongere met burn-out Wist je dat?

Een burn-out steeds vaker onder kinderen én jongeren voorkomt? Onderzoek heeft uitgewezen dat één op de drie kinderen lijdt aan angst en stress. Tien procent kampt met ernstige vermoeidheidsklachten. De oorzaak? De prestatiemaatschappij en enorme sociale druk. Hierdoor zijn er te weinig rustpauzes om even op adem te komen. In het dossier Burn-out bij kinderen en jongeren geven we daarom tips hoe ouders ervoor kunnen zorgen dat hun oogappel niet opgebrand raakt.  

Wist je dat?

PrescanEen MRI-scan van het hoofd de oorzaak van vervelende en langdurige hoofdpijn kan oplossen? Klachten zoals hoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn kunnen voortdurend aanhouden of zelfs verergeren. Door bij Prescan een MRI-scan van het hoofd te laten uitvoeren, kan bepaald worden waar de klachten vandaan komen. Na de scan krijg je direct de beoordeling van de arts. Blijf dus niet onnodig lang rondlopen met je klachten en maak direct een afspraak bij Prescan. Je kunt al binnen enkele dagen terecht.

- advertorial -

Last van hoofdpijnklachten?

Is het stekend, bonkend of sluimerend en drijft het je bijna tot waanzin? Kom erachter wat je hoofdpijnklachten veroorzaakt en hoe je het kunt oplossen. Stel daarvoor gratis je vraag aan Kees Putters, orofaciaal fysiotherapeut, in de vraag- antwoordrubriek Hoofdpijnklachten. Hij staat klaar om jou verder te helpen en advies te geven! 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is jeugdreuma?

Bekijk de video