Wanneer je geen klachten hebt, is een behandeling doorgaans niet nodig. Wel is het dan belangrijk dat je regelmatig op controle gaat om te kijken of de lekkage niet verergert. Ernstige gevallen van hartklepinsufficiëntie kunnen worden behandeld met medicijnen of door middel van een operatie. Medicijnen bestrijden de klachten, maar pakken de oorzaak van de lekkage niet aan. Met een operatie wordt de lekkage daadwerkelijk verminderd.
Medicijnen bij hartklepinsufficiëntie
Medicijnen zorgen ervoor dat het hart minder hard hoeft te werken, waardoor de klachten verminderen. In sommige gevallen worden er ook stollingwerende medicijnen voorgeschreven om bloedpropjes te voorkomen.
Operatie bij hartklepinsufficiëntie
Wanneer het wel gewenst is om de lekkage te verhelpen, biedt een operatie uitkomst. De cardioloog zal een keuze maken of de bestaande klep te repareren is of dat deze vervangen moet worden.
Bij vervanging kiest de arts voor een organische klepprothese of een mechanische klep. Ouderen krijgen meestal een organische kunstklep, terwijl jongeren vaak een mechanische kunstklep krijgen. Een mechanische kunstklep kan een leven lang meegaan.
Bij een reparatie van de hartklep is de ingreep afhankelijk van de situatie en de oorzaak. Zo kan er tijdens een operatie bijvoorbeeld verkalking worden verwijderd, worden de vergroeide hartkleppen losgemaakt of wordt een vernauwde klep opgerekt door middel van een hartkatheterisatie.