Zoeken

Overmatig zweten

Wat is overmatig zweten?

Overmatig zweten of transpireren wordt ook wel hyperhidrose genoemd. Zweten is het uitscheiden van vocht dat wordt gemaakt in je zogenaamde zweetkliertjes. Zweetklieren komen overal op je huid voor. Je kunt de zweetkliertjes indelen in twee verschillende categorieën:

  • Eccriene zweetklieren.
  • Apocriene zweetklieren.

Eccriene zweetklieren

Eccriene zweetkliertjes bevinden zich over je gehele lichaam en zijn erg belangrijk voor het in stand houden van je lichaamstemperatuur. Als je lichaam te warm wordt, dan gaan de eccriene zweetkliertjes zweet produceren. Je huid wordt nat en koelt daardoor beter af. Je eccriene zweetkliertjes zijn ook belangrijk voor het vochtig houden van je handpalmen. Dit zorgt ervoor dat je meer grip hebt als je iets vastpakt. Als je heel zenuwachtig wordt, worden de eccriene kliertjes in je handpalmen en op je gezicht extra gestimuleerd. Hierdoor worden je handen te vochtig en gaat er grip verloren.

Apocriene zweetklieren 

De apocriene zweetklieren komen niet over je gehele lichaam voor. Deze zweetklieren beperken zich tot:

  • De oksels.
  • De huid rond de anus.
  • De huid rond de tepels.

De apocriene zweetklieren zijn verantwoordelijk voor het verspreiden van de kenmerkende ‘zweetgeur’. Zolang het zweet nog in het lichaam wordt geproduceerd, is het nog geurloos. Maar zodra het zweet op het oppervlak van je lichaam komt, wordt het afgebroken door bacteriën. Deze bacteriën zetten het zweet om in stoffen die de karakteristieke zweetgeur afgeven. De apocriene zweetklieren bestaan nog niet bij kinderen. Deze gaan pas in de puberteit werken onder invloed van hormonen.

Als je last hebt van overmatig zweten of transpireren, dan zweet je bijvoorbeeld ook als het koel is om je heen of als je geheel in rust bent. Overmatig zweten kan het hele lichaam betreffen, maar het kan ook zijn dat het beperkt blijft tot je oksel, handen of voeten.

Oorzaak van overmatig zweten

De oorzaak van overmatig zweten is meestal onbekend en daarom spreekt men ook wel van ideopatische hyperhidrosis of primaire hyperhidrosis. De oorzaak van ‘gewoon’ zweten is een hogere temperatuur van het lichaam. Je zenuwen geven als gevolg van de warmte een signaal aan de zweetklieren om zweet te produceren. Apocriene zweetklieren produceren vanaf de puberteit continue zweet, ongeacht de temperatuur of emoties. Overmatig zweten betekent dat je meer zweet dan logischerwijs nodig is om je lichaam te beschermen tegen oververhitting.

Als het overmatig zweten het gevolg is van een andere aandoening, dan spreken we van een secundaire hyperhidrosis. De volgende aandoeningen kunnen bijvoorbeeld leiden tot secundaire hyperhidrosis:

Symptomen van overmatig zweten

Typische symptomen van overmatig zweten zijn:

  • Continue productie van zweet. Ook bij weinig tot geen inspanning en een lage lichaamstemperatuur. Soms kun je ook last krijgen van zweetaanvallen, bijvoorbeeld in de nacht. Een onaangename geur (zweetlucht).
  • Schimmelinfecties aan de voeten. Schimmelinfecties kun je herkennen aan kloofjes, blaasjes en roodheid.

Deze tekst is goedgekeurd door Kees Vos, huisarts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

Zweetplekken door overmatig zwetenVerdamping van zweet het lichaam afkoelt waardoor je niet oververhit raakt? 1% van de bevolking heeft echter last van overmatig zweten en wordt daardoor beperkt in het dagelijks leven.

Overmatig zweten is een aandoening waarbij je extreem last hebt van zweethanden, zweetvoeten, zweetoksels of zweten op het hoofd. Helaas gaat zo veel zweten vaak gepaard met een onaangename lichaamsgeur. Het goede nieuws: symptoombestrijding is relatief makkelijk. Wat je eraan kunt doen lees je in het dossier ‘Overmatig zweten: van zweethanden tot nachtelijk zweten’

Definitief van okselzweten verlost worden?

Miradry: definitief van overmatig okselzweten afCheck jij je kleding dagelijks meerdere keren op natte okselplekken? Ben je terughoudend geworden om te juichen of zwaaien? Dan is overmatig okselzweten een serieus probleem voor jou. Gelukkig is er nu een blijvende oplossing voor dit grote sociale probleem; de miraDry behandeling. Dermatoloog Aleida Dijkstra haalde deze veilige behandeling naar Nederland. De gebruikte techniek is niet ingrijpend, laat geen littekens achter en zorgt voor een snelle verlossing van het overmatige okselzweten. Lees meer over deze behandeling op www.aleidadijkstra.nl.

Of maak hier direct een afspraak 

- advertorial -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Afsluiting linker hartoor bij boezemfibrilleren

Bekijk de video