Zoeken

Overmatig zweten

Wat is overmatig zweten?

Overmatig zweten of transpireren wordt ook wel hyperhidrose genoemd. Zweten is het uitscheiden van vocht dat wordt gemaakt in je zogenaamde zweetkliertjes. Zweetklieren komen overal op je huid voor. Je kunt de zweetkliertjes indelen in twee verschillende categorieën:

  • Eccriene zweetklieren.
  • Apocriene zweetklieren.

Eccriene zweetklieren

Eccriene zweetkliertjes bevinden zich over je gehele lichaam en zijn erg belangrijk voor het in stand houden van je lichaamstemperatuur. Als je lichaam te warm wordt, dan gaan de eccriene zweetkliertjes zweet produceren. Je huid wordt nat en koelt daardoor beter af. Je eccriene zweetkliertjes zijn ook belangrijk voor het vochtig houden van je handpalmen. Dit zorgt ervoor dat je meer grip hebt als je iets vastpakt. Als je heel zenuwachtig wordt, worden de eccriene kliertjes in je handpalmen en op je gezicht extra gestimuleerd. Hierdoor worden je handen te vochtig en gaat er grip verloren.

Apocriene zweetklieren 

De apocriene zweetklieren komen niet over je gehele lichaam voor. Deze zweetklieren beperken zich tot:

  • De oksels.
  • De huid rond de anus.
  • De huid rond de tepels.

De apocriene zweetklieren zijn verantwoordelijk voor het verspreiden van de kenmerkende ‘zweetgeur’. Zolang het zweet nog in het lichaam wordt geproduceerd, is het nog geurloos. Maar zodra het zweet op het oppervlak van je lichaam komt, wordt het afgebroken door bacteriën. Deze bacteriën zetten het zweet om in stoffen die de karakteristieke zweetgeur afgeven. De apocriene zweetklieren bestaan nog niet bij kinderen. Deze gaan pas in de puberteit werken onder invloed van hormonen.

Als je last hebt van overmatig zweten of transpireren, dan zweet je bijvoorbeeld ook als het koel is om je heen of als je geheel in rust bent. Overmatig zweten kan het hele lichaam betreffen, maar het kan ook zijn dat het beperkt blijft tot je oksel, handen of voeten.

Oorzaak van overmatig zweten

De oorzaak van overmatig zweten is meestal onbekend en daarom spreekt men ook wel van ideopatische hyperhidrosis of primaire hyperhidrosis. De oorzaak van ‘gewoon’ zweten is een hogere temperatuur van het lichaam. Je zenuwen geven als gevolg van de warmte een signaal aan de zweetklieren om zweet te produceren. Apocriene zweetklieren produceren vanaf de puberteit continue zweet, ongeacht de temperatuur of emoties. Overmatig zweten betekent dat je meer zweet dan logischerwijs nodig is om je lichaam te beschermen tegen oververhitting.

Als het overmatig zweten het gevolg is van een andere aandoening, dan spreken we van een secundaire hyperhidrosis. De volgende aandoeningen kunnen bijvoorbeeld leiden tot secundaire hyperhidrosis:

Symptomen van overmatig zweten

Typische symptomen van overmatig zweten zijn:

  • Continue productie van zweet. Ook bij weinig tot geen inspanning en een lage lichaamstemperatuur. Soms kun je ook last krijgen van zweetaanvallen, bijvoorbeeld in de nacht. Een onaangename geur (zweetlucht).
  • Schimmelinfecties aan de voeten. Schimmelinfecties kun je herkennen aan kloofjes, blaasjes en roodheid.

Deze tekst is goedgekeurd door Kees Vos, huisarts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

Je al je vragen over de overgang kunt stellen in een speciale vraag- en antwoordrubriek? Specialisten van Care for Women zullen je dan alles vertellen over hoe je overgangsklachten als opvliegers en pijnlijke borsten kunt tegengaan. Wil je meer over de overgang weten, schroom dan niet om je vragen te stellen.

Ga naar de vraag- en antwoordrubriek 'Overgang & Opvliegers '>>

Wist je dat?

Dossier Puisten: alle feiten op een rij!Er ook littekens kunnen ontstaan door het uitknijpen van rode en ontstoken puisten? Het is dan ook af te raden om puisten uit te knijpen, hoe bevrijdend dit ook wel eens kan aanvoelen. Hoe je dan wel van je puisten afkomt, lees je in het dossier Puisten. We zetten enkele feiten en fabels over puisten (behandelen) voor je op een rijtje en geven handige huidverzorgingtips. Lees snel verder! 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is een hersenvliesontsteking?

Bekijk de video