Diarree wordt vaak veroorzaakt door virussen, bacteriën of parasieten. Maar ook medicatie, lactose-intolerantie, kunstmatige zoetstoffen of spijsverteringsstoornissen kunnen diarree tot gevolg hebben. Ook het coronavirus kan cellen in de darmen infecteren en zich daar vermenigvuldigen. Een deel van de mensen die positief zijn getest op het coronavirus hebben daarom ook last van diarreeklachten.
Oorzaken van acute diarree
De meest voorkomende oorzaak van acute diarree is een infectie van het maag-darmstelsel door een virus, bacteriën of parasieten. Zo krijg je bijvoorbeeld acute diarree bij voedselvergiftiging of buikgriep. Een bacteriële of virale infectie in het maag-darmkanaal zorgt voor te veel vocht in je darmen. Je lichaam scheidt dan als reactie overvloedig water af om deze ziektekiemen en giftige stoffen weg te spoelen.
Je kunt acute diarree krijgen door onder andere:
- verkeerde hygiëne, bijvoorbeeld door je handen niet te wassen
- besmet water, voornamelijk in het buitenland
- lichaamsvocht zoals speeksel of ontlasting van iemand anders die besmet is
- voedsel dat bedorven of besmet is of vlees dat niet gaar is
Ook stress kan tot acute diarree leiden. Door de nervositeit worden de darmen te veel gestimuleerd. De voedselbrij gaat dan te snel door je darmen, waardoor er niet voldoende water kan worden onttrokken.
Oorzaken van chronische diarree
Chronische diarree wordt, in tegenstelling tot acute diarree, veroorzaakt door een langdurige aandoening of door alledaagse factoren. Soms is het hierdoor lastiger om de precieze oorzaak van de diarree te vinden.
Bekende oorzaken van chronische diarree zijn onder andere:
- het gebruik van medicatie
- voedselintolerantie of -allergie, zoals coeliakie of lactose-intolerantie
- overmatig gebruik van cafeïne, suiker of kunstmatige zoetstoffen
- stress
- een versnelde stofwisseling
- parasieten in de darm
Daarnaast kunnen verschillende darmaandoeningen chronische diarree veroorzaken, waaronder de Ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, darmkanker en het prikkelbare darm syndroom (PDS).
Zijn jouw diarreeklachten chronisch? Neem dan altijd contact op met je huisarts.
Diarree door PDS
Wordt er niet direct een oorzaak gevonden voor jouw chronische diarree? Dan is er mogelijk sprake van het prikkelbare darm syndroom (PDS). PDS is een verzamelnaam voor verschillende maag- en darmklachten waar geen directe duidelijke oorzaak voor is. Als andere maagdarmaandoeningen zijn uitgesloten, komt de diagnose PDS in beeld. Het is daarom een zogenoemde ‘uitsluitingsdiagnose’.
Lees hier meer over het prikkelbare darm syndroom.
Oorzaken van reizigersdiarree
Reizigersdiarree loop je meestal op in onhygiënische omstandigheden. Dit zijn 5 veelvoorkomende oorzaken van reizigersdiarree:
- De E-coli bacterie. 9 van de 10 keer wordt reizigersdiarree veroorzaakt door een besmetting met de E-coli bacterie, bijvoorbeeld door het eten of drinken van besmet voedsel of water. De E-coli bacterie bevindt zich onder andere in menselijke ontlasting. Realiseer je dat besmet voedsel er doorgaans normaal uitziet, goed ruikt en prima smaakt. Ook verontreinigd water is een broeinest voor de E-coli bacterie (denk aan stilstaand water, ijsblokjes en kraanwater).
- Vreemde bacteriën. Dit zijn andere bacteriën dan die zich normaal in ons darmkanaal bevinden.
- Pittig of kruidig eten. Vooral als je niet gewend bent om gekruid of pittig te eten, dan kan dit reizigersdiarree veroorzaken.
- Parasieten. Deze oorzaak van reizigersdiarree komt wat minder voor.
- Maag- darmvirus. Een voorbeeld hiervan is het norovirus.
Maagzuur speelt een belangrijke rol in het weren van bacteriën die reizigersdiarree veroorzaken. Mensen met een verminderde maagzuurproductie, bijvoorbeeld door een aandoening of door een behandeling met maagzuurremmers, hebben dus een verhoogd risico om reizigersdiarree te ontwikkelen. Zij hebben immers minder weerstand tegen eventuele binnendringers van het maag- darmstelsel.