Zoeken

Longkanker

Wat is longkanker?

Longkanker is na prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Bij vrouwen staat longkanker na borstkanker en darmkanker op de derde plaats. Longkanker is de kanker met de hoogste sterfte in Nederland.

Bij longkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in je longweefsel of de luchtpijpvertakkingen. Een longtumor bestaat uit op hol geslagen cellen die zich snel en ongeremd delen en in staat zijn om uit te zaaien naar andere gebieden in het lichaam. Kanker kan zich ook vanuit een ander orgaan via het bloed en lymfeklieren verspreiden naar de longen, waardoor een tumor in je longen ontstaat. Dit heet een uitzaaiing of metastase. In dit geval spreken we niet van longkanker, maar het type kanker wordt dan vernoemd naar het orgaan waarvan de kankercellen afkomstig zijn.

Kleincellig en niet-kleincellig

Van longkanker zijn er verschillende vormen, afhankelijk van het soort cellen waaruit het kankergezwel is opgebouwd. Er is kleincellige longkanker en niet-kleincellige longkanker. Deze laatste vorm komt het meeste voor. Niet-kleincellige longkanker groeit minder snel en zaait ook minder snel uit via bloed en lymfe dan kleincellige longkanker. De kleincellige vorm komt voor bij ongeveer een kwart van de patiënten en groeit en verspreidt zich veel sneller. 

Oorzaak van longkanker

Roken is de belangrijkste veroorzaker van longkanker. Van alle patiënten met longkanker heeft 90% gerookt. Ook als je passief meerookt loop je een verhoogde kans om longkanker te krijgen. De tabak van sigaretten bevat kankerverwekkende stoffen. Daarnaast zijn er andere kankerverwekkende stoffen die het risico op longkanker vergroten, bijvoorbeeld asbest. 

Symptomen van longkanker

De klachten bij longkanker openbaren zich meestal erg laat, daarom wordt de ziekte vaak pas in een laat stadium ontdekt en kan het zijn dat de kanker zich al heeft uitgebreid. Mogelijke symptomen van een longtumor zijn:

Raadpleeg bij dergelijke klachten altijd je huisarts om uit te zoeken wat de onderliggende oorzaak is.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

Prostop- stoppen met roken door lasertherapieEr een speciale lasertherapie ontwikkeld is om te stoppen met roken? Deze therapie is ontwikkeld door ProStop en gebaseerd op acupunctuur. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat deze therapie de kans om definitief met roken te stoppen aanzienlijk groter maakt. Lees meer over deze lasertherapie!

- advertorial -

Wist je dat?

Kanker.nl- lees de verhalen van lotgenoten of vraag advies van deskundigenVeel mensen met longkanker in dezelfde onzekere periode zitten als jij? Patiënten met vergelijkbare vragen, zorgen en angsten. Het helpt om ervaringen en kennis te delen, zowel tijdens als na de behandeling. Op Kanker.nl vind je verhalen van lotgenoten en kun je zelf je verhaal kwijt. En professionals geven er antwoord op vragen. Over bijwerkingen, of over emoties waar je mee te maken krijgt. De website is 24/7 beschikbaar, dus ook 's nachts als je niet kunt slapen en niemand wilt lastigvallen. 

Lees de vragen en antwoorden van anderen over longkanker op Kanker.nl.

- advertorial -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is jeugdreuma?

Bekijk de video