Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Heb jij ervaring met orthomanuele therapie?

Orthomanuele therapie werkt bij een groot aantal nek- en rugklachten. Maar ook kwalen die veroorzaakt zijn door beknelde zenuwen in de rug kunnen verholpen worden via orthomanuele therapie. 

Een verschoven wervel kan de oorzaak zijn van klachten zoals hoofdpijn en duizeligheid. De therapie zelf bestaat uit het voorzichtig terugzetten van de wervels. Iedere individuele wervel kan goedgezet worden. Een orthomanueel therapeut doet dat door de wervels zachtjes te verschuiven naar de goede positie. Aan de techniek zijn door het zachtzinnige karakter geen risico's verbonden.

Heb jij ervaring met orthomanuele therapie? En wat vond je ervan? Zou je het aanbevelen? 

Reacties

 • Monica

  24 januari 2020 14:06

  Ik ben op zoek naar een goede orthomanueel arts die behandelt m.b.v. hamer en drevel (methode Sickesz). Locatie maakt niet uit. Ik ben jaren geleden heel hard gevallen en heb hierdoor een bekkenscheefstand en bekkenverwringing. Ik voel mij ook duidelijk scheef. Ik kan hierdoor niet zitten en staan, lopen is lastig. Heb 24/7 pijn. Pijn in gehele rug, maar vooral onderrug en brandende uitstraling in de benen. Ik hoor graag jullie ervaringen.

  • duizeltje

   18 januari 2020 16:56

   Het idee dat orthomanuele behandelingen pijnloos zijn is lulkoek. Het doet verschrikkelijk veel pijn, er zijn momenten geweest (vooral bij de behandelingen in de nek) dat het zwart voor mijn ogen werd en ik bijna tegen het plafond vloog van de pijn. Wat niet wil zeggen dat het niet zou helpen want dat moet ik nog afwachten, heb nog 1 behandeling te gaan. Ik kreeg wel heftige duizelingen na de laatste behandeling

   • Lia

    20 december 2019 10:37

    Na 10 jaar fysiotherapie en chiropractor ben ik uiteindelijk in drie sessies door een orthomanuele arts geholpen. Ik ben vaker gevallen en ik ben ontzettend dankbaar voor wat deze artsen voor mij hebben kunnen doen!

    • Rik

     15 november 2019 17:00

     In 2004 had ik al jaren last van tintelende armen en mijn nek. Reguliere artsen stelden de diagnose artrose in de nek, hier is weinig aan te doen. Via een kennis ben ik bij een orthomanuele therapeut terechtgekomen. Al mijn ruggenwervels zouden scheef staan, maar al na zes behandelingen was ‘het probleem’ verholpen. Ik had veel meer energie en voelde me een ander mens. Na enkele maanden kwamen de klachten weer terug. Ik ben toen naar een andere orthomanuele therapeut gegaan die mij vervolgens drie jaar lang iedere zes weken behandeld heeft. Vaak had ik na de behandeling meer pijn dan ervoor, maar sindsdien ben ik klachtenvrij en heb ik veel meer energie. Ook voel ik mij niet meer depressief.

     • Franz

      16 oktober 2019 02:39

      Ik heb mijn nek- en ruggenwervels beschadigd door een harde knal met mijn hoofd tegen de zijkant van een raam. Ik had een zwanenhals en kon niets meer; niet mediteren, geen tv kijken, niet lezen en internetten en ik kon geen zonlicht en geluid verdragen, zelfs niet mijn eigen stemgeluid. Het enige dat ik kon was wandelen en fietsen in de natuur. Een bekende arts die op tv kwam herkende het mankement niet, maar een vrouw uit Den Haag wel. Zij zei gelijk: dit is een zwanenhals, en ze liet me een foto zie van een vrouw die door dezelfde aandoening vanaf haar hals verlamd was geraakt. Zij en haar nog betere opvolger hebben mij weer tot een normaal mens gemaakt. De reguliere geneeskunde die orthomanuele therapie als alternatief ziet, lijdt volgens mij aan bewustzijnsvernauwing: een verkeerde stand van de wervels kan zenuwbanen afknallen en het ruggenmerg beschadigen.

      • Peter

       03 augustus 2019 14:38

       Ik bezoek al zo'n twintig jaar een orthomanueel therapeut. Na een periode van vijftien jaar, van mijn 18e tot mijn 33e van veel rugpijn en drie hernia's ben ik nu al 20 jaar rugpijnvrij. Orthomanuele therapie is niet een kwestie van een paar behandelingen, dit moet ieder jaar onderhouden worden. Ook als je geen klachten hebt moet je toch ieder jaar minimaal één keer naar de therapeut. Ik heb in die twintig jaar gemerkt dat er een bepaalde opbouw in zit, waardoor je lichaam steeds beter bestand is tegen momenten dat je iets ‘verkeerds’ doet, bijvoorbeeld te zwaar tillen of je verstappen. Je leert deze momenten herkennen en kan dit dan op tijd laten behandelen voordat het pijnlijk wordt. Ik verbaas me ook iedere keer weer over de diversiteit aan klachten die via orthomanuele therapie kunnen worden opgelost. Als je naar een orthomanuele therapeut gaat, ga dan minimaal ieder jaar voor een check-up. Ik doe dat al twintig jaar en zal dat blijven doen.

       Afgaande op eerdere reacties zullen er waarschijnlijk, net als overal, goede en minder goede therapeuten zijn. Dus zoek naar een therapeut waar je vertrouwen in hebt en je goed bij voelt.

       • Crazy Ron

        22 april 2019 10:26

        Maandenlang heb ik last gehad van een soort Ischias. Behandelingen bij de fysiotherapeut hiervoor hebben helaas niet geholpen. Uiteindelijk ben ik drie keer een orthomanueel therapeut bezocht. Exact zes jaar geleden ben ik daar ook geweest. Na slechts één behandeling van mijn onderrug waren de problemen verholpen. Op 12 april jongstleden heb ik de laatste behandeling gehad. Na drie dagen is de pijn verdwenen, maar het is daarna helaas ook weer teruggekomen. De behandelde plekken zijn enorm pijnlijk en de pijn straalt uit naar mijn linker- en rechterbeen. Ik ga drie keer per week naar de sportschool voor cardiotraining om alles soepel te houden. Duurt het 'genezingsproces' lang en ben ik te ongeduldig? Ik sta open voor ervaringen en advies.

        • Marianne

         18 augustus 2018 21:04

         2 de behandeling gehad
         Orthomanuele therapie
         Maar nu de hele week al zenuwpijn in mijn rug

         • Eva

          07 maart 2018 20:07

          Ik heb goede ervaring met orthomanuele therapie. Heb na meerdere behandelingen een paar jaar geleden veel meer 'ruimte' gekregen in mijn lijf en alles werkt soepeler. Na de behandeling heb ik wel behoorlijk veel pijnklachten, het voelt soms als 'had ik het maar niet gedaan'. Ik vraag me ook af of de manipulaties niet extra slijtage, aanhechtingspijn of hypermobiliteit kunnen veroorzaken. Echter, deze arts vertrouw ik en ik heb veel te veel orthopeden/osteopaten en fysio's gehad die helemaal niet wisten wat de oorzaak was en hoe ze moesten handelen. Of de behandeling hielp niet.

          • Lana

           01 maart 2018 15:19

           Ik ben 49 jaar. Ik geef pilates- en yogalessen. Ik heb in het verleden veel aan sport gedaan.
           Nu is er uitgewezen dat ik een versmalling tussen mijn L4 en L5 heb (artrose). Ik voel dit ook. Af en toe heb ik wat uitstraling naar mijn linkeronderbeen. En een 'krakend' geluid bij sommige bewegingen.
           Is er iemand met soortgelijke klachten, waarbij deze vorm van therapie positief heeft uitgepakt?

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -