Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Senioren die sporten: een goede ontwikkeling? 

Soms hoor je wel eens van die verhalen: mensen die tot op hoge leeftijd nog sportieve prestaties neerzetten waar menig jongere u tegen zegt. De vierdaagse uitlopen bijvoorbeeld, of een elfstedentocht rijden. 

Zo sportief is natuurlijk niet elke oudere, maar in beweging blijven is voor iedereen verstandig. Tegenwoordig blijven ouderen vaak al veel langer actief dan vroeger; was je vroeger met 65 al bejaard, tegenwoordig sta je dan nog midden in het leven en kun je vaak nog prima uit de voeten bij een sportclub. En gaat dat niet meer, dan zijn er in elke plaats wel mogelijkheden om met andere senioren aan beweging te doen.

Een trendanalyse van TNO laat zien dat maar liefst 60% van de Nederlandse bevolking van 16 jaar en ouder niet voldoet aan de Nederlandse normen voor gezond bewegen. Onder meer ouderen zouden volgens de studie een enorme gezondheidswinst kunnen boeken door meer te gaan bewegen.

Moeten we inderdaad allemaal blijven sporten tot in het bejaardenhuis? Of mag je na een werkzaam leven genieten van je rust? Hoe sportief zijn de 65-plussers in jouw omgeving? Gaan die naar een sportvereniging voor senioren?

Terug naar het begin

Reacties

 • Vera

  28 januari 2016 23:42

  Natuurlijk gaat je lijf achteruit als je ouder wordt. Maar bewegen is een must voor je hele lijf. Plezier staat daarbij voorop. Kies een manier van bewegen die bij je past en pas je bewegen aan naar wat je nog kan.

  • Henriette

   28 januari 2014 10:52

   Mijn kinderen lusten ook geen melk (hebben zelfs een koemelkallergie gehad). Trek je niets aan van wat anderen zeggen; het komt later allemaal wel goed. Ben je bang dat ze te weinig kalk binnen krijgt, dan geef je je dochter toch gewoon een kalktabletje van Dagravit(sinasappelsmaakje). Zo krijgt ze toch voldoende binnen!

   • Gerda

    28 januari 2014 10:52

    Je zegt dat je kind geen melk lust. Maar ze lust wel chocolademelk of pap. Daar zit toch ook melk in? Als ze chocolademelk lust, wil ze misschien ook wel melk met een smaakje drinken. Die zijn nu ook volop te verkrijgen in de supermarkt. Of Yokidrink? Net als Henriette wil ik ook zeggen dat een kalkpilletje ook een oplossing is.

    • sietske smit

     28 januari 2014 10:52

     Gewoon geen melk laten drinken. Het is best mogelijk dat je dochter eigenlijk melk niet goed verdraagt. Haar lichaam geeft haar in dat ze het niet lust om zichzelf te beschermen.
     Ik zelf haat melk en ook mijn kinderen hielden er niet van. Gelukkig lusten ze wel karnemelk. Op de creche heb ik gezegd dat ze van de dokter geen mek mochten hebben. Ze zijn erg gezond en nu 17 en 18 jaar oud.
     Ik zelf drink al sinds ik 17 ben geen melk meer en daarvoor was elke beker (een keer per dag) een gevecht met mijn moeder. Ik ben nu 52 , heb mijn hele gebit nog en lijdt absoluut niet aan zoiets als botontkalking.
     Hazelnoten en broccoli bevatten ook veel kalk.

     • Janneke

      28 januari 2014 10:52

      Hallo Sietske,
      Bedankt voor je reactie! Goed om te horen dat er meer mensen zijn die, tegen de stroom in, er net zo over denken als ik. Ik heb inderdaad ook wel eens gedacht dat je smaak gewoon een soort zelfbescherming van je eigen lichaam is om dingen die voor jou niet zo goed vallen gewoon niet te lusten.
      groeten, Janneke

      • Karin Vermeulen

       28 januari 2014 10:52

       Gewoon geen melk laten opdringen hoor! Een kind weet zelf wel wat lekker is en wat nodig is. Mijn dochtertje van twee lust ook geen melk, maar drinkt wel veel water. Ze eet ook 's ochtends pap en af en toe een beetje yogurt. Ik ben zelf ook geen zuivelfan en drink al jaren geen melk meer. Vroeger heeft mijn moeder mij ook wel eens gedwongen om pap te laten eten en dat spuugde ik dan weer uit. Geen geslaagde actie dus. Ik ben nu 39 en goed gezond en ik heb ook nog nooit een bot gebroken, terwijl ik toch zeer actief en sportief ben. En wat het eten van mijn dochtertje betreft: ze lust een hoop dingen niet; een hoop dingen ook wel en die krijgt ze dan ook. Ik bied haar wel steeds van alles aan en daardoor breid haar smaak zich geleidelijk aan wel uit. Maar iets opdringen dat ze echt niet hoeft, daar begin ik niet aan, want ik moet er zelf ook niet aan denken dat dat mij zou gebeuren. Zolang je kind goed groeit en actief is, is er niks aan de hand lijkt me!!


       groetjes, Karin

       • 28 januari 2014 10:52

        Dat is heel logisch, koeienmelk is voor namelijk voor koeien. moedermelk is voor kinderen. Het is een raadsel waarom koeiemelk wordt gepromoot voor mensen, echt een groot raadsel.
        Neem maar eens een slok en let eens op hoeveel speeksel er wordt afgescheiden om dit spul te neutraliseren.
        Prof. Dr. P.U.M. von Berg-Wenseloo

        • Marijke

         28 januari 2014 10:52

         Als het kind geen melk wil zou ik het haar ook niet geven er zijn wel vervangende etenswaren waar ook de voedingsstoffen inzitten die ook in melk zitten.

         • Barbara Pols

          28 januari 2014 10:52

          Beste Moeder, geef je kind alsjeblieft geen melk. Melk is zeer ongezond en UITSLUITEND geschikt voor kalfjes. Het is een fabel dat melk goed is voor mensen en voor kinderen. In Nederland wegen de commerciele belangen boven de volksgezondheid. Er zijn vele boeken geschreven over de nadelen van melk. Als een kind allergisch geeft een leidster van een kinderdagverblijf het kind toch ook geen melk. Waar bemoeit die leidster zich mee! De calcium in melk is slecht opneembaar voor een mensenlichaam een calciumtablet voldoet prima. Mijn kinderen en ik zijn groot geworden zonder melk. Ook hadden mijn kinderen nooit vieze slijmerige, groene, snottebellen uit hun neus hangen. Veel baby's en peuters zijn vaak verkouden als een allergische reactie op melk.
          Met vriendelijke groet, van voedingsdeskundige Barbara.

          • Janneke

           28 januari 2014 10:52

           hallo allemaal,
           Nogmaals hartelijk bedankt voor jullie reacties; ik ben dus niet de enige die denkt dat je heus niet meteen dood gaat als je weinig melk/zuivel neemt. Ik voel me erg gesterkt door jullie reacties!

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -