Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Doe je je best om gezond oud te worden?

Mensen die te kampen hebben met een te hoog cholesterol of te hoge bloedglucose (suikerziekte) wordt vaak aangeraden te letten op hun gewicht. Mensen met overgewicht hebben namelijk vaker last van een verhoogd cholesterol of bloedsuikers. 

Daarom wordt hen vaak geadviseerd om af te vallen. Maar mensen die niet te zwaar zijn, moeten ook opassen. Zij moeten bijvoorbeeld opletten dat zij niet (te veel) aankomen of afvallen. Al met al is het belangrijk om een redelijk gewicht te hebben en is het het beste voor je gezondheid om dit constant te houden.

Let jij op je voeding en je gewicht om gezondheidsredenen? Kan gezond leven leuk zijn? Of gaat het prima en hoef je er niet meer over na te denken?

Terug naar het begin

Reacties

 • Leen

  06 juni 2014 17:23

  Ik woon in Thailand en het is hier iedere dag 40 graden, dus moeilijk om te wandelen of te fietsen. De vochtigheid is 95, ik ben 80 jaar oud en in goede gezondheid. Het probleem is als ik niet voldoende eet voel ik mij slapjes, daarom eet ik veel vers fruit en groente en iedere dag drink ik 3 liter groene thee en 's avonds 2 glazen rode wijn. Roken heb ik nooit gedaan. Ik weeg wel 95 kg, maar wat ik ook probeer, ik krijg er geen kg af.

  • Ernest

   19 juli 2013 16:17

   Mijn vader werd ook maar 69 door roken en drinken. En mijn moeder is nu 65 en zij probeert zo gezond mogelijk te leven. Ze rookt en drinkt een paar jaar niet meer.

   • Willem

    01 februari 2013 18:34

    Ik was jong en schoolkameraden rookten al en ja tegen mij: 'flauwerik neem er ook een'. Ik probeerde en trok de rook in mijn keel. Dat had ik geweten: braken, hoofdpijn. Dat doe ik nooit meer, zei ik. Mijn vrouw rookte wel. Ik heb geprobeerd haar ervan af te krijgen, maar het bleek al te laat. Ze bleek longkanker te hebben. Ze hebben haar rechter long moeten verwijderen en de linkse moeten met chemo moeten bestrijden. Helaas heeft het niet geholpen. Ze werd naar huis gestuurd en vier weken later is ze thuis in mijn armen gestorven. Ze was net 66 geworden. Het doet pijn nu alleen te zijn.

    • moosdijk

     01 juli 2009 16:16

     ik heb vroeger altijd weinig gegeten dat
     was in de oorlog en ook nog daarnaa en,had veel last van migraine hoofdpijnen.nu ik 75j ben en 80 kg weeg hebik nergens meer last van rara hoe kan dat mijn leefgewoonte zijn onveranderd

     • anoniem

      26 februari 2009 19:47

      ik heb altijd wel op mijn voeding gelet,soms laat ik me wel eens gaan,ik ben nu 42 en vind het nu toch nog belangrijker om op mijn voeding te letten,als je ouder word is gezonde voeding heel belangrijk alsook voldoende beweging

      • M

       18 september 2008 20:54

       Er wordt steeds gezegd dat je hulp moet zoeken bij dietiste of huisarts. Zij staan echt niet de hele dag naast je als je iets eet of drinkt. Hulp is dus eigenlijk een opsomming van wat wel en niet mag met een lijstje zodat je het kan nazoeken wat beter of minder goed is. Verder moet je het maar zelf uitzoeken. Wat mij erg stoort is dat wat 10 jaar geleden ten strengste verboden was (bijv. eieren eten bij een te hoog cholesterol) nu weer gewoon is toegestaan. De medische wereld weet de helf nog niet van hoe ons lichaam functioneerd. Wat voor de een goed is is dat nog niet voor de ander. Daarbij komt dat huisartsen je nooit zullen doorverwijzen naar behandelaars met alternatieve denkwijze. Mijn huisarts wil er niet eens iets over horen als ik ergens over begin. Ik heb diabetes, en hij zij dat ik eerst maar eens moet afvallen, daar valt een hoop winst te behalen. De laatste controle was ik ruim 4 kilo lichter, maar alle waarden in mijn bloed waren gestegen. Ik vraag dan hoe dit komt, maar daar heeft hij geen antwoord op. Ik ben gefrustreerd omdat ik het gevoel heb dat men eigenlijk niet weet hoe of wat, er wordt gewoon een beleid op papier gezet en probeer maar wat er gebeurt. Eerst de goedkoopste medicijnen, als men te vaak komt klagen, dan pas andere geven enz. Ik heb het gevoel dat ik het allemaal alleen moet doen.

       • hein dekkers

        15 juni 2008 00:11

        ga naar een dieetiste is mijn advies, ik ben daardoor 15 kilo afgevallen, inmiddels bloedruk etc, 100% in orde

        • urtain

         15 juni 2008 00:05

         het afgelopen jaar ben ik met de methode montignac 12 kilo afgevallen, gestopt met roken en gebruik geen alcohol meer. ik begon last te krijgen van mijn overgewicht waardoor ik niet meer goed kon lopen. toch blijf ik last houden van mijn heupen en knieën. vooral als t een beetje bergop gaat.
         twee keer per jaar laat ik een bloedanalyse doen en daarbij heb ik gemerkt dat steeds al een paar jaar de ferritine en het ijzer behoorlijk te hoog zijn en bij nalezen van dit onderwerp blijkt dat een heleboel klachten die ik heb hieraan gerelateerd kunnen worden. ik ga uiteraard bij een internist hiernaar onderzoek laten doen, of misschien ijzerstapeling de oorzaak van allerlei klachten kan zijn.ik ben nu 62 jaar en wil dus nog enige jaren in zo goed mogelijke gezondheid meedraaien!ik wil graag nog acht kilo gewicht verliezen, dan zal ik van 90 naar 70 kilo zijn gegaan en zal mn bmi op 25 zijn.

         • Michel franssen

          25 januari 2008 14:38

          Hilda, een reactie op jouw verhaal. Mijn naam is michel. 71 jaar oud. Mijn gewicht momenteel 73 kg bij een lengte van 1.72 m. Dus het laat zich doen. Twee jaar geleden ben ik begonnen met wandelen omdat mijn benen, spieren en gewrichten pijn deden met alles. In eerste instantie ging dat lopen moeilijk en pijnlijk. Na een kwartier was ik uitgelopen. Maar elke dag ging het beter. Elke keer wat langer. En nu loop ik elke dag minimaal een uur. Mijn broekriem kon ik ook steeds strakker aanhalen. Veel vet rond mijn middel verloren. Mijn gewicht toen? 76 kg. Dus het kan. De aanhouder wint.

          • hilda

           26 september 2007 18:04

           Hoi ik ben hilda, Ik doe mijn best om gezond te leven en te eten. Ik heb van alles geprobeerd maar zonder enig resultaat. Ik ben 50 jaar. Maar als je iets met de gewrichten hebt, valt het me op dat ze altijd wijzen naar je gewicht. Ze denken dat dat altijd zo gemakkelijk gaat. Ik heb op 3x sporten gezeten per week maar haast geen resultaat. Ik zou dolgraag willen dat er 60kg vanaf ging maar wat is nou de beste methode! Ik heb ernstig overgewicht en dus hoge bloeddruk. Wie heeft nog een goed idee? Wie kan mij hiermee helpen?

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -