Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Pas jij je eetgedrag aan om er goed uit te zien?

Op je voeding letten om er goed uit te blijven zien is natuurlijk prima. Maar wat is er goed uitzien? We kennen allemaal de voorbeelden van meisjes met anorexia voor wie er goed uitzien betekent: mager blijven en vooral niet aankomen.

Als zij in de spiegel kijken zien ze een te dik lichaam, dus moeten ze van zichzelf minder eten. Maar tegenwoordig zie je ook steeds meer mannen die overdreven bezig zijn om het perfecte lichaam te krijgen. En dat betekent dan over het algemeen een gespierd lichaam.

Om dat te bereiken kun je gaan sporten of spierversterkende middelen gebruiken, maar ook voeding kan een belangrijke rol spelen. Zo eten sommige mannen wel tot tien eieren per dag om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten spelen namelijk een rol bij het herstel van de spieren na inspanning. Uitgebalanceerd eten heeft voor deze mannen dus een compleet andere betekenis dan voor de gemiddelde Nederlander.

Waar ligt voor jou de grens? Wanneer wordt gezond eten overdreven? Pas jij je voeding aan om er goed uit te zien? Wat doe of laat je ervoor?

Terug naar het begin

Reacties

 • hii

  07 januari 2013 22:51

  Ik ben nu 50 à 52 kg en ben 1.72 (maar ik ben ook 13 haha). Maar ik ben niet te dun, ook niet te dik. Ik zou wel een iets plattere buik willen hebben. Alleen wil ik niet minder wegen dan 48 kg.

  • coco

   08 oktober 2010 10:53

   @pekineesje
   Je woog eerst 64/65 kilo; dit is een ideaal gewicht bij een lengte van 1.73. Je vraagt je af waarom je geen complimenten krijgt nu je 58 kilo weegt.
   Ik weeg inmiddels ook weer 64 kilo bij 1.74. Een paar maanden terug woog ik 59 kilo door een depressie.
   Ik heb ook nooit complimenten gekregen. Mensen maakten zich eerder wat zorgen. Ik kreeg een heel smal gezicht en eerlijk gezegd stond me dat niet mooi (ik leek wel een muisje ofzo). Het gewicht wat ik nu heb, past bij me. Dat smalle staat me niet; want daar heb ik gewoon de bouw niet voor. Ik had ook niet het idee dat ik echt veel slanker was dan nu.
   Ten eerste is die 6 kilo minder ws niet eens zo zichtbaar (bij mij alleen mijn gezicht). Bovendien: kans is groot dat mensen je mooi(er) vonden toen je nog wat zwaarder was.
   Ik zou ook een beetje oppassen met al die light recepten... je moet wel genoeg vitaminen en mineralen binnen krijgen (zie eetmeter voedingscentrum).

   • Anne

    06 juli 2010 16:25

    Wat ik eigenlijk heel erg vind om te lezen is dat sommige mensen \"een maatje 38\" al iets aan de \"grote kant\" vinden. Niet normaal gewoon. De gemiddelde maat van een vrouw is maat 42. Er heerst een heel vertekend beeld van een ieder. Ik hou zelf ook rekening met wat ik eet en drink, maar het blijft wel bij de weg.

    • Zevantuf Mantier

     13 augustus 2009 14:22

     Bonjour


     Ontmoet Zevantuf Mantier.
     { Franse uitspraak }
     Ik eet zo veel ik kan - GEZOND ~ VEEL ~VAAK.
     Ik rust veel en slaap veel.
     en doe aan fitness oefeningen en wielrennen ook zo vaak ik kan en wil...
     en ik heb al een aardig gespierd lichaam vergeleken met jongeren van mijn eigen leeftijd, lengte en gewicht.
     Slaap, rust en sport - ga ik nu niet over hebben.
     maar ik ga het hebben over gezond eten; onthoud dan FLORA EN FAUNA :

     - groenten en fruit.
     - volkorenbrood, meergranenbrood, allison brood.
     -magere vlees ( kip, kalkoen rund enz ) en vette vis ( zalm, haring, tonijn enz zijn goede vetten )
     - peulvruchten
     - noten ( cashew, sultan, para, amandel, hazel { niet in chocolade maar gewoon vers } noten enz ) geen borrelnoten enz.
     verder nog pinda\'s en pindakaas voor de goede vetten
     -zuivel
     - een beetje eieren, 2 tot 4 per week. { kan wel meer alleen niet met eigeel, daar zit teveel cholesterol in.
     - pasta, rijst enz
     - en vast en zeker nog meer, maar daar kom ik dan nu niet op, en is het feit dat ik niet alle voedselproducten van de wereld ken

     Hiervan probeer ik zoveel en zovaak mogelijk te eten { ik maak ook wel eens uitzonderingen op gelegenheid en als ik de situatie niet naar de hand kan zetten } en dat gecombineerd met zoveel mogelijk sporten is erg goed, zo kweek je snel spieren, doordat de scheurtjes in na een training in de spieren sneller kunnen herstellen en je meer energie hebt.
     Dus mijn advies is om zoveel mogelijk van deze voedselproducten te eten. { en nog meer als je nog weet wat voor je gezond is }> maar als je niet zo een sportieve type bent zou ik inderdaad oppassen met hoeveel en vaak je eet...

     En alcohol?
     Nou als je het met mate doet zou 1 glaasje in de week goed voor je bloedsomloop zijn [ ik drink het zelf niet en ben het ook niet van plan te gaan doen ].
     voor koffie geld dat, 1 kopje per dag goed voor je hart zou zijn [ drink ik ook niet ].

     Verder durf ik geen uitspraken te doen over welke voeding en met hoeveel mate slecht voor je is, omdat daar de meningen onder de wetenschappers vaak scherp zijn verdeeld...


     Salut


     Zevantuf Mantier


     • superwomen

      02 april 2009 13:03

      ja maar je moet niet uithongeren je moet gewoon eten maar ik heb ook een tip sport veel en eet weinig pas als je echt honger hebt dan pas moet je eten en als je dan gaat eten eet dan een klein beetje en gezond bij mij werkt het ik ben in een week 1.8 kilo afgevallen.

      • nathalie

       01 februari 2009 15:59

       ik heb net bjna alle reacties gelezen enik snap niet waarom mensen "wel tevreden zijn" met een maatje 38.Ik ben 21 jaar, ben 1.68 lang en weeg 60 kg,heb dus maatje 38.In mijn kleren zie ik er behoorlijk slank uit. Mensen hebben me zelfs petit genoemd! Als kind was ik aan de stevige kant maar dat is vanzelf weggegaan. Hoewel ik blij ben met mijn gewicht, wilde ik toch wat meer aan mijn conditie doen en heb de wii fit gehaald.
       Geloof het of niet het werkt echt! Het balance baoard meet je gewicht en berekent je bmi en je innerlijke 'leeftijd. Ook stel je een goal samen. Ik heb nu dus een goal gesteld maar vraag me af hoe ik een goed eetgedrag krijg. Ik heb nooit veel gegeeten(geen ontbijt,grote lunch,vroeg avondeeten,en toch slecht maar waar 's vonds veel snoepen. De lunch bestaat meestal uit snackbar eeten og burger king (omdat ik dan al te veel honger heb. Toch blijf ik goed op gewicht en ben ik echt slank. Wel heb ik gemerkt dat als ik ontbijt licht of zwaar, ik bijkom en veel meer een honger gevoel heb gedurende de dag. Ik zou graag mn eetgedrag willen veranderen en gezonder te leven maar ik wil nietbijkomen. Wat is een gezond eetgedrag?
       groetjes

       • Rinie

        28 december 2007 19:55

        Ik kijk ook uit met wat ik eet. Ik heb altijd veel gesport maar zelfs de manier van sporten heb ik met het ouder worden moeten aanpassen (meer conditietraining meer fitnesschema minder krachttraining). Maar is er een alternatief? Ik heb geen zin om er dik of ook maar gezet uit te zien. Bovendien voel ik me er heel goed bij, het is echt de moeite. Ik ben nu 44 jaar en strak afgetrained, maar dat ben ik al sinds ik 28 ben. Anyway letten op voeding is belangrijk en als je voldoende sport is er genoeg ruimte om bijvoorbeeld een snack te eten.

        • maaike

         22 december 2007 21:07

         Ja, helaas pas ik het er heel erg op aan. Ik heb dan ook een eetstoornis en word er niet gelukkig van. Ik hoop dat ik ooit tevreden kan zijn met mijn lichaam, en niet altijd op deze manier bij eten hoef stil te staan.

         • Muriel

          22 februari 2007 20:52

          Ja, ik pas mijn eetgedrag wel aan, maar dat hoeft geen maatje 36/38 te zijn, maar maatje 40 bij een gewicht van pakweg 60 kilo. Ik ga echt niet afzien om maar superslank te blijven, maar als ik er meer dan twee kilo boven zit, dan ga ik lijnen, zonder me al teveel te hoeven ontzeggen. Verder wordt het ontbijt nooit overgeslagen en houd ik me aan de schijf van vijf, dus elke dag groenten en fruit en twee keer per week vis. Verder neem ik de trap en heb ik een fiets, waarvan ik altijd gebruik maak.

          • Dirk

           25 oktober 2005 22:15

           Ja, de meeste mensen moeten veel moeite doen om er goed uit te zien. Bedenk wel dat we nu in een situatie zitten van overvloed. Als we ooit nog eens voedselschaarste in Nederland krijgen dan zijn de mensen die nu aanleg hebben voor overgewicht in het voordeel.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -