Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wereld muggendag 2019

vrijdag 01 april 2022 | Bron: RIVM

Vandaag is het Wereld muggendag. Wereld muggendag staat niet in het teken van de viering van de mug, maar op deze dag kijken we wereldwijd naar de voortgang van onderzoek en bestrijding van muggengerelateerde ziektes. Op 20 augustus 1897 ontdekte de Britse arts Ronald Ross dat muggen verantwoordelijk zijn voor het overbrengen van malaria. Sindsdien is het bekend dat muggen onder andere ook het zikavirus, dengue, chikungunya kunnen overbrengen.

Muggenziektes in Nederland

In Nederland komen er om en nabij dertig verschillende steekmuggen voor. Sinds de uitroeiing van malaria in de jaren zestig komen er in Nederland geen ziektes meer voor die overgebracht zijn door muggen. Incidenteel komen er exotische muggen naar Nederland via internationaal transport. Sommige soorten, zoals de tijgermug, kunnen ook ziektekiemen overbrengen. Kans op besmetting met een muggengerelateerde ziekte in Nederland is volgens het RIVM verwaarloosbaar.

Voorkomen van muggenziektes in Nederland

Klimaatverandering zal de omstandigheden voor de mug in de toekomst mogelijk gunstiger maken. Ontbossing en stedelijke groei spelen hierbij ook een rol. De verwachting is dat de virussen die muggen over kunnen brengen zich in de toekomst aanpassen, waardoor verspreiding van muggengerelateerde ziektes in Nederland in de toekomst niet uitgesloten is.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) verzorgt in Nederland de bestrijding van exotische muggen, zodat deze muggen zich in Nederland niet kunnen vestigen. In Nederland wordt op verschillende plaatsen actief gezocht naar exotische muggensoorten, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Tot nog toe heeft de tijgermug zich nog niet permanent kunnen vestigen.

.
- Advertentie -
- Advertentie -