Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Veiligheid bij ernstige psychische aandoening onvoldoende gegarandeerd

dinsdag 23 april 2019

Veiligheid bij ernstige psychische aandoening onvoldoende gegarandeerd

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelt dat de veiligheid van mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA) niet voldoende wordt gegarandeerd in de Nederlandse gezondheidszorg. Daarnaast is ook de veiligheid van de mensen uit de omgeving van deze patiënten niet zeker.

Zorgstelsel niet juist ingesteld

Nederland telt zo’n 250.000 tot 300.000 patiënten met een EPA. Zo’n 20.000 van hen hebben acute zorg nodig en kampen met langdurige en ingewikkelde problemen. De OVV concludeert dat het huidige zorgstelsel niet is ingesteld op de zorgvraag van de patiënt, maar op het aanbod van instellingen. Dit is van grote invloed op de zelfredzaamheid van patiënten.

Bovendien is het volgens de OVV niet gemakkelijk voor zorgverleners om maatwerk te leveren, omdat het stelsel niet is ingericht op patiënten met meerdere problemen. Elk probleem wordt namelijk door een andere instantie aangepakt, en elke instantie werkt met een ander systeem. Informatie delen tussen alle organisaties is daardoor lastig. Hierdoor vermijden patiënten met een ernstige psychische aandoening de zorg en zijn zij vaak niet in staat om duidelijk te maken welke zorg zij nodig hebben. Dit is erg belangrijk bij het kunnen toepassen van de juiste zorg voor de patiënt.

Naast geestelijke gezondheidszorg (ggz) zijn er nog andere dingen waar patiënten hulp bij nodig hebben, bijvoorbeeld bij de financiën en het vinden van een geschikte woning. Het OVV stelt dat zelfs wanneer de zorgvraag in kaart is gebracht, het nog lang kan duren tot de patiënt daadwerkelijk de juiste zorg krijgt.

Maatwerk leveren niet gemakkelijk

Volgens de OVV hebben zorgverleners gebrek aan het zicht op de veiligheidsrisico’s van patiënten en mensen uit hun omgeving. Om deze reden is in de zomer van 2018 een akkoord getekend waarin de zorgvraag van de patiënt centraal staat. Het ministerie van Volksgezondheid moet volgens de OVV meer aanvullende maatregelen nemen om mensen met een EPA de juiste zorg te bieden.

Bronnen: Onderzoeksraad voor Veiligheid en Nu.nl

.
- Advertentie -
- Advertentie -