Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Onjuiste informatie op social media over medicijngebruik tijdens zwangerschap

woensdag 28 augustus 2019 | Bron: Radboudumc

Onjuiste informatie op social media over medicijngebruik tijdens zwangerschap

Op social media worden berichten geplaatst met onjuiste informatie over de veiligheid van medicijngebruik tijdens de zwangerschap. Dat kan leiden tot verkeerde beïnvloeding en beslissingen van zwangere vrouwen die deze berichten lezen. Dat concluderen onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen in een studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift British Journal of Clinical Pharmacology.

Berichten op social media geanalyseerd

Tussen mei 2011 en april 2016 analyseerden de onderzoekers meer dan 1200 berichten afkomstig van social media, blogs en forums. Die vergeleken ze met de richtlijnen uit de Teratologie Informatie Service (TIS), het kenniscentrum op het gebied van de veiligheid van medicijngebruik tijdens de zwangerschap. Het bleek dat 43% van de berichten niet overeenkwam met de richtlijnen uit de TIS. Vooral berichten over medicijnen waarvan te weinig bekend is over effecten op de zwangerschap, bevatten verkeerde informatie (76% van deze berichten). Voor berichten over medicijnen die alleen op strikte indicatie worden voorgeschreven was dit zelfs 93%. 

Noodzaak heldere communicatie zorgverleners

De incorrecte informatie op social media pleit voor de noodzaak van heldere communicatie door zorgverleners over medicijngebruik tijdens de zwangerschap. Hoofdonderzoeker dr. Marleen van Gelder vertelt: “Dat geldt in het bijzonder voor medicatie op strikte indicatie, zoals antidepressiva. Over antidepressiva kwamen we veel incorrecte informatie tegen. Uit eerder onderzoek is bekend dat dit soort informatie met name zwangere vrouwen kan beïnvloeden. Zij zijn bovendien extra geneigd om risico’s te overschatten.”

Het beste is om de bijsluiter van het medicijn of de (huis)arts te raadplegen bij vragen over medicijngebruik tijdens de zwangerschap. Lees daarover meer op onze partnerwebsite dokterdokter.

.
- Advertentie -
- Advertentie -