Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Mooi lenteweer: pas op voor teken

dinsdag 19 mei 2020

Tekenbeet

De temperaturen lopen weer langzaam op in Nederland. Een nadeel van het warme weer is dat teken actiever zijn. Hierdoor heb je meer kans op een tekenbeet. Ben je van plan om lekker een stukje te gaan wandelen in een plantrijke omgeving met hoog gras en struiken? Neem dan voorzorgsmaatregelen om een tekenbeet te voorkomen.

Bloedzuigende parasiet

Houd je ervan om te wandelen in parken, bossen of duinen? Pas dan op voor teken. Een teek is een spinachtige parasiet die zich muurvast klemt aan je huid met kleine weerhaken. Vrouwtjesteken voeden zich met je bloed. Het gevaar is dat ze hierbij bacteriën, virussen en parasieten kunnen overbrengen.

Ziekte van Lyme

Wist je dat in Nederland ongeveer 20 procent van de teken de Borrellia-bacterie bij zich draagt? Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. De ziekte van Lyme kan ernstige gevolgen hebben, zoals artritis of problemen aan je hart, hersenen of zenuwstelsel.

Een tekenbeet is meestal onschuldig. Maar let op: houd je de tekenbeet niet in de gaten en ontdek je de ziekte van Lyme pas in een laat stadium, dan is behandeling moeilijker of onmogelijk. Controleer daarom altijd jezelf op teken na een dagje buiten in de natuur. Lees hier hoe je een tekenbeet kunt voorkomen.

Klein zwart puntje op je huid

Waar moet je extra goed controleren op teken? Een teek zit meestal bij huidplooien. Je herkent een teek aan een klein zwart puntje op je huid. Pas na een paar dagen zwelt de teek op, doordat hij zich volzuigt met bloed. De teek lijkt dan op een bruine of grijze erwt. Lees hier meer over hoe je een tekenbeet herkent.

Let op huidverkleuringen

Ben je gebeten door een teek? Zorg er dan voor dat je de teek binnen acht uur verwijdert met een speciale tekenverwijderaar. Zo verlaag je het besmettingsrisico. Let na verwijdering nog drie maanden op de plek waar de teek zich heeft vastgebeten. Tekenen van de ziekte van Lyme kunnen namelijk later nog optreden. Lees alles over de behandeling van een tekenbeet.

.
- Advertentie -
- Advertentie -