Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Moedermelk beïnvloedt kans op obesitas kind

donderdag 11 april 2019 | Bron: American Journal of Clinical Nutrition

Moedermelk beïnvloedt kans op obesitas kind

Moeders met obesitas hebben een andere samenstelling van stoffen in hun moedermelk dan gezonde moeders. Deze samenstelling van stoffen in moeders met obesitas resulteert mogelijk in verhoogd risico op obesitas bij hun kinderen. De resultaten van het onderzoek werden op 4 april 2019 gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition door Elvira Isganaitis en mede-auteurs.

Moedermelk en obesitas

De onderzoekers keken naar 35 moeders met pasgeboren baby’s die ze indeelden in twee groepen op basis van hun lichaamsgewicht. Daarna analyseerden ze de hoeveelheid aan 275 specifieke melk-gerelateerde stoffen in de moedermelk in beide groepen. Een maand na de zwangerschap bleken 10 stoffen in de moedermelk te verschillen tussen moeders met obesitas en gezonde moeders, en na zes maanden waren dat er 20. Al na één maand bleek dat de samenstelling van stoffen in moeders met obesitas geassocieerd was met kinderen met een hoger gewicht en verhoogd risico op obesitas.

Therapeutische aangrijppunten

Obesitas bij kinderen verhoogt de kans op type 2 diabetes. Het doel van het onderzoek is om vroege risicofactoren te identificeren die obesitas in kinderen kunnen voorspellen. Volgens Elvira Isganaitis hebben we met deze resultaten nieuwe therapeutische aangrijppunten om de samenstelling van stoffen in de moedermelk van moeders met obesitas te verbeteren, en daarmee kinderen te beschermen voor obesitas.

.
- Advertentie -
- Advertentie -