Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Minister Hoekstra: zorgkosten stijgen in een steeds hoger tempo

donderdag 02 januari 2020 | Bron: NOS

Minister Hoekstra: zorgkosten stijgen in een steeds hoger tempo

De kosten die de zorg met zich meebrengt rijzen de pan uit. In een interview met het Algemeen Dagblad zegt minister Hoekstra: “Deze groei van de zorgkosten is op termijn niet houdbaar en niet organiseerbaar.” Momenteel kost de zorg Nederland zo’n 80 miljard euro per jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek voorspelt dat deze kosten in 2040 zullen verdubbelen.

Zorg van wereldklasse

“Onze ziekenhuizen zijn van wereldklasse en de zorg is voor iedereen toegankelijk. Vergelijk dat eens met Amerika, waar mensen die onverzekerd zijn soms met rotte tanden in de mond zitten”, aldus minister Hoekstra. De minister geeft in het interview aan dat er gekeken moet worden naar een verstandige uitgave van het geld, zonder dat de mooie kanten van het stelsel verdwijnen.

Maatregelen

Kabinet-Rutte II heeft evenals het huidig kabinet, maatregelen genomen om de groei van de kosten van de aan banden te leggen. Er moet bijvoorbeeld 1,9 miljard euro per jaar worden bespaard door afspraken met huisartsen, medisch specialisten en de wijkverpleging.

Financiële problemen

Veel Nederlanders die ziek zijn komen in de financiële problemen door hun hoge zorgkosten. Doordat ze niet meer kunnen rondkomen, sluiten ze leningen af en lopen de schulden alleen maar op. Dit komt voornamelijk doordat niet alle medicijnen worden vergoed, soms maar deels en soms helemaal niet. Doordat de zorgkosten in de loop van de jaren naar verwachting flink zullen stijgen, zal dit financiële probleem onder Nederlanders die veel zorg nodig hebben alleen maar groter worden.

.
- Advertentie -
- Advertentie -