Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Aantal meldingen van (mogelijke) rabiës fors gestegen

dinsdag 30 juli 2019 | Bron: Eurocross Assistance

Apenbeet kan rabiës veroorzaken

De afgelopen drie jaar is er een forse stijging van het aantal meldingen over mogelijke besmetting met rabiës. Van 163 meldingen in 2016, naar 342 meldingen in 2018. Elk jaar overlijden wereldwijd 60.000 mensen aan de gevolgen van rabiës. Voor Alarmcentrale Eurocross Assistance een reden om extra aandacht te vragen voor deze infectieziekte.

Wat is rabiës eigenlijk?

Rabiës wordt in de volksmond ook wel hondsdolheid genoemd. Rabiës is een infectieziekte die kan worden overgedragen van dier op mens. Besmetting komt meestal van een hondenbeet, maar ook katten, apen en vleermuizen kunnen rabiës overdragen.

Een hond, kat of aap in het buitenland ziet er misschien knuffelbaar uit, maar de onvoorspelbaarheid van een dier moet niet onderschat worden. Elk dier kan schrikken en van zich afbijten, wat ernstige problemen met zich mee kan brengen. Aaien en voeren van dieren in het buitenland wordt afgeraden, omdat rabiës in het buitenland vaker voorkomt.

Waar komt rabiës voor?

Hoewel rabiës in ongeveer 150 landen voorkomt, kwamen de meldingen van de afgelopen drie jaar met name uit Indonesië, Thailand en Vietnam. Opvallend is dat de meeste mensen enkele dagen wachten na een mogelijke besmettingen en in enkele gevallen ondernemen ze zelfs helemaal geen actie! “Bij een besmetting moet behandeling zo snel mogelijk plaatsvinden”, zegt dokter Lupino van Eurocross. 

Wat moet je doen bij een mogelijke besmetting?

Mocht je toch gekrabd of gebeten worden, reinig de wond dan direct 15 minuten lang met een tandenborstel, water en zeep en bel de alarmcentrale. “Als je vooraf aan de reis niet bent gevaccineerd, zijn twee verschillende soorten medicatie nodig. Eén daarvan is heel schaars en daarom is het soms noodzakelijk om af te reizen naar een andere stad of zelfs een ander land,” aldus dokter Lupino. 

Informeren en vaccineren

Veel reizigers zijn niet (goed) geïnformeerd over de vaccinatiemogelijkheden tegen rabiës en hoe te handelen wanneer ze mogelijk besmet zijn geraakt met rabiës. Ga je op reis naar een gebied waar medicijnen tegen rabiës mogelijk lastig te verkrijgen zijn? Haal dan voor vertrek een vaccinatie tegen rabiës. Als je na deze vaccinatie besmet bent geraakt is het nog steeds nodig om je te laten behandelen. De medicijnen die je dan nodig hebt, zijn wereldwijd echter veel makkelijker verkrijgbaar.

.
- Advertentie -
- Advertentie -