Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Kalmeringspillenverslaving makkelijker vast te stellen

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen

Kalmerings- en slaapmiddelen worden in Nederland veel gebruikt. De Nijmeegse psychiater drs. C.C. Kan ontwikkelde een betrouwbaar en wetenschappelijk verantwoord meetinstrument om de mate van verslaving vast te stellen. Met dit onderzoek promoveert hij op 11 oktober aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Kan deed onderzoek onder 272 gebruikers van het middel benzodiazepinen.

Langdurig gebruik van dit middel wordt ontraden, er bestaat een grote kans op verslaving en na verloop van tijd neemt het effect van deze pillen af. Toch blijven artsen het middel voorschrijven. Ook al omdat er geen goede methode is om medicijnafhankelijkheid te testen.

Op basis van zijn onderzoeksresultaten ontwikkelde Kan een vragenlijst, de Benzodiazepine Dependende Self-Report Questionnaire (Bendep-SRQ). Dit meetinstrument bestaat uit vier schalen die het problematisch gebruik van BZD, de obsessie met het kalmeringsmiddel, het naleven van de behandelingsvoorschriften en de ontwenningsverschijnselen eenduidig en betrouwbaar meten.

Het is een gebruiksvriendelijke vragenlijst met 40 duidelijk gestelde vragen die de patiënt zelf moet invullen. Zo ontstaat een individueel verslavingsprofiel dat bij de behandeling van patiënten goed bruikbaar is. De vragenlijst zal voor iedere arts online beschikbaar komen.

.
- Advertentie -
- Advertentie -