Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Flash Glucose Monitoring (FGM) voor diabetespatiënten in basispakket

dinsdag 17 december 2019 | Bron: NOS

Flash Glucose Monitoring (FGM) voor diabetespatiënten in basispakket

Het hulpmiddel Flash Glucose Monitoring (FGM) komt in het basispakket voor patiënten met diabetes type 1 en 2 die minimaal 1 keer per dag langwerkende insuline spuiten. Ook voor patiënten die minstens 4 keer per dag een vingerprik doen wordt FGM vergoed. Naar schatting gaat het om tussen de 75.000 en 115.000 mensen. FGM is een medisch hulmiddel waarbij de bloedsuikerspiegel via een sensor te meten is, in plaats van met een vingerprik. Deze manier van meten zal onmiddellijk worden vergoed.

FGM werkt effectief

Flash Glucose Monitoring is een manier om je bloedglucose te meten via een sensor op je bovenarm. Dit is vrijwel geheel pijnloos omdat je niet meer elke keer hoeft te prikken. Voor diabetespatiënten is het belangrijk regelmatig hun bloedglucose te meten, omdat het lichaam de bloedsuikerspiegel niet zelf in evenwicht kan houden. Om de bloedsuikerspiegel te verlagen, moet de patiënt zelf insuline bijspuiten. Het meten van je bloedglucose kun je via een reader doen of via een app op je telefoon. Vervolgens kun je gemakkelijk je metingen terugzien en eenvoudig de informatie delen met anderen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor ouders met kinderen die lijden aan diabetes of voor patiënten die hun waarden met hun internist of diabetesverpleegkundige willen delen.

100 miljoen euro per jaar

Minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins, vindt het een goede zaak dat er nu meer duidelijkheid is over de vergoeding van FGM. Toch zijn de kosten voor de vergoeding wel een aandachtspunt voor de minister. FGM in het basispakket zal ongeveer 100 miljoen euro per jaar gaan kosten. Toch verwacht de minister dat de zorgverzekeraars over de prijs zullen gaan onderhandelen. Dit komt doordat de fabrikant van FGM in enkele landen lagere prijzen rekent dan in Nederland.

Behandeldoelen

Toch zal niet elke diabetespatiënt automatisch een vergoeding voor FGM krijgen. Het Zorginstituut Nederland benadrukt dat de zorgverleners zullen beoordelen of deze vorm van glucosemonitoring bijdraagt aan de behandeldoelen van de patiënt.

.
- Advertentie -
- Advertentie -