Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Eerste dubbele handtransplantatie in Nederland succesvol

donderdag 11 juli 2019 | Bron: Radboudumc

Eerste dubbele handtransplantatie in Nederland succesvol

In het Radboudumc in Nijmegen is deze week voor de eerste keer in Nederland een dubbele handtransplantatie verricht bij een patiënt zonder handen. Dat schreef Radboudumc gisteren in een bericht op hun website.

Donorhanden

Het ging om een 46-jarige vrouw uit Rotterdam. In 2014 liep zij door een bacterie een bloedvergiftiging op en verloor als gevolg daarvan haar hele linkerhand en een groot gedeelte van haar rechterhand. Nieuwe donorhanden kwamen voor haar beschikbaar, nadat zij ruim een jaar op de donorwachtlijst stond.

Herstel rustig afwachten

De operatie werd uitgevoerd onder leiding van Professor Dietmar Ulrich en Professor Steven Hovius. Ulrich is hoofd van de afdeling Plastische Chirurgie en vertelt: “De operatie is goed verlopen. De patiënte is nu aan het herstellen. We moeten het verloop van het herstel nog wel rustig afwachten. De komende dagen en weken zijn zeer belangrijk.”

Langdurig voorbereidingsproces

Handtransplantaties vinden sinds 1998 plaats, waarvan de eerste in Frankrijk werd uitgevoerd. Het merendeel van patiënten met nieuwe handen van een donor, krijgen na intensieve revalidatie weer een acceptabele handfunctie terug. In Nederland was zo’n operatie nog niet uitgevoerd omdat het voorbereidingsproces lang duurt in gespecialiseerde centra. Ook voldoen patiënten vaak niet aan de criteria die nodig zijn voor een transplantatie. 

In het donorregister kun je nog niet de keuze maken om je handen te doneren na overlijden.

.
- Advertentie -
- Advertentie -

Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl