Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Eenzaamheid met kerst

dinsdag 24 december 2019 | Bron: www.nu.nl/gezondheid

Eenzaamheid met kerst

Eenzaamheid is van alle tijden, maar tijdens de feestdagen wordt hier vaak extra aandacht aan besteed. Hoe is het in december met de eenzaamheid gesteld, met alle gezelligheid en de feestdagen?

Eenzaamheid

Vanaf 75 jaar neemt het percentage ouderen dat zich eenzaam voelt toe. De kans op gezondheidsproblemen en beperkingen in het functioneren is groter en vrienden en/of partner vallen weg.

Eenzaamheid wordt ook wel vergeleken met roken; eenzaamheid kan namelijk leiden tot chronische stress. Op lange termijn kan eenzaamheid zelfs negatieve gevolgen voor de mentale en de fysieke gezondheid hebben. Denk hierbij aan minder slapen en een verslechterd immuunsysteem. Volgens Theo van Tilburg zou eenzaamheid het leven tot wel vier jaar kunnen verkorten.

Social media 

In 2019 leven we in het tijdperk van sociale media. Er wordt gezegd dat sociale media eenzaamheid zou kunnen versterken, maar dat is niet perse het geval. Het hangt af van de manier waarop je de moderne technieken inzet om je leven te verrijken. Professor Theo van Tilburg: “Veel mensen voelen zich dankzij sociale media juist minder eenzaam, omdat ze makkelijk en vaker met dierbaren op afstand kunnen communiceren”. Zo zou je kunnen denken aan bijvoorbeeld een videogesprek of een lief berichtje van een dierbare. 

Acties voor eenzame ouderen 

In de maand december zie je veel activiteiten en acties voor eenzame ouderen. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste activiteiten en acties niet helpen bij het bestrijden van eenzaamheid. De acties zijn vaak eenmalig en hebben weinig invloed op de eenzaamheid gedurende de rest van het jaar. Dit betekent niet dat we geen activiteiten moeten organiseren. Het zou beter zijn als de activiteiten die er georganiseerd worden verspreid over het hele jaar plaatsvinden..
- Advertentie -
- Advertentie -