Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Duimbasisartrose: niet-chirurgische behandelingen effectief

donderdag 04 juli 2019 | Bron: Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie

Duimbasisartrose: niet-chirurgische behandelingen effectief

Behandeling met spalken en handtherapie van patiënten met duimbasisartrose leidt tot minder pijn en verbeterde handfunctie. Deze niet-chirurgische ingrepen blijken effectiever dan eerder was aangenomen. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie naar aanleiding van het promotieonderzoek van Jonathan Tsehaie, verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam en de Xpert Clinic.

Pijn- en functieschalen

Tsehaie onderzocht 809 patiënten die drie maanden lang een gecombineerde behandeling van spalken en handtherapie kregen. Voor de start van de behandeling werden pijn en functie van de hand gemeten en een jaar na de behandeling opnieuw. De patiënten gaven met behulp van zogenoemde pijn- en functieschalen aan hoe erg de pijn en functie van de hand was veranderd. 

Gemiddeld hadden de patiënten 34% minder pijn na behandeling dan ervoor (pijnscore van 62 naar 41, met 0 = pijnloos en 100 = ergst mogelijke pijn). De patiënten in een vergevorderd stadium van duimbasisartrose hadden drie maanden na behandeling gemiddeld 39% minder pijn dan voor behandeling (pijnscore van 90 naar 55). De eerste zes weken na behandeling verbeterde ook het functioneren van de hand. De patiënten gaven aan gemiddeld 9% verbetering van de handfunctie te hebben (functiescore van 65 naar 71,5). 

Eerste wetenschappelijk bewijs

Voor de behandeling van duimbasisartrose zijn er zowel chirurgische- als niet-chirurgische behandelingen mogelijk. Met het grootschalige onderzoek van Tsehaie is voor de eerste keer wetenschappelijk bewijs geleverd dat niet-chirurgische behandelingen effectief zijn. Tsehaie: “Hopelijk zien artsen door deze resultaten in dat niet alleen een chirurgische ingreep maar ook de combinatie van spalken en handtherapie een reële optie is bij de behandeling van duimbasisartrose.” 

Om zorgverleners te vinden die handklachten behandelen kun je een kijkje nemen op solvo.nl

.
- Advertentie -
- Advertentie -