Duimbasisslijtage (Duimbasis artrose)
Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels
Deze informatie is gecontroleerd door: H. Vrij-Mazee, arts
Heeft deze informatie je geholpen?
Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter, Ziekenhuis en solvo. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.
Bij duimbasisslijtage is er sprake van slijtage van het gewricht dat de duim met de pols verbindt. Het wordt ook wel duimbasis artrose genoemd. Het duimbasisgewricht bestaat uit het eerste middenhandsbeentje (dit is het derde botje dat je voelt vanaf de top van je duim gemeten) en een handwortelbeentje in de pols. Omdat je van alle vingers je duim het meeste gebruikt, is duimbasisslijtage de meeste voorkomende vorm van gewrichtsslijtage in de hand. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij ongeveer éénderde van de vrouwen boven de 40 zijn er op een röntgenfoto afwijkingen te zien in het duimbasisgewricht.
Het duimbasisgewricht bestaat, net zoals alle andere gewrichten, uit twee botten die samenkomen. Deze botten worden beschermd door een laagje kraakbeen. Stevige banden zorgen ervoor dat de botten goed op hun plaats blijven zitten. Bij duimbasisslijtage kunnen deze banden verslapt zijn, waardoor het gewricht niet goed meer beweegt. De beschermende kraakbeenlaag kan dan afslijten en er kan een ontsteking in het gewricht ontstaan.
Als je eerder al eens iets hebt gehad aan je duim, bijvoorbeeld een breuk, heb je meer kans om last te krijgen van duimbasisslijtage.
De meest voorkomende symptomen bij duimbasisslijtage zijn:
Laatst bijgewerkt op 1 januari 2011
Pagina laatst aangepast op 24-04-2019
Auteur: Redactie Gezondheidsplein
Deze informatie is gecontroleerd door: H. Vrij-Mazee, arts
En ontvang 2 tot 4 keer per maand alle informatie over jouw gezondheid
Vanaf donderdag vind jij informatie over jouw gezondheid in je mailbox