Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Alcohol consumptie hoger tijdens recessie

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: WebMD

Naast een hogere werkloosheid brengt een economische recessie ook een toenemend alcoholgebruik met zich mee. Dat blijkt uit recent onderzoek.

Deze bevindingen zijn in strijd met wat voorheen werd gedacht over de drinkgewoonten tijdens een economische teruggang. De stijging is vooral waarneembaar bij mensen met een hoog opleidingsniveau.

"Men dacht altijd dat wanneer de werkloosheid stijgt, mensen minder verdienen en dus minder gaan drinken, omdat ze niet de middelen hebben", aldus onderzoeksleider Michael T. Fransen, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Miami. ?Maar ze gebruiken alcohol als zelfmedicatie in zware tijden en daarnaast hebben ze meer vrije tijd om deel te nemen aan activiteiten waarbij gedronken wordt.?

Bij mensen tussen de 18 en 24 jaar was er vooral een toename te zien in het aantal mensen dat deed aan comazuipen. Deze term wordt gebruikt als mannen gemiddeld vijf of meer drankjes in twee uur drinken. Bij vrouwen ligt deze grens bij vier drankjes.

.
- Advertentie -
- Advertentie -