Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Aantal doden door dementie stijgt snel

dinsdag 10 mei 2016 | Bron: CBS.nl

Aantal doden door dementie stijgt snel

Sterfte door dementie is sinds 1996 verdrievoudigd, dat blijkt uit recent onderzoek van het CBS. In 2014 overleden maarliefst 12.500 mensen aan deze ouderdomsziekte. Op dit moment hebben ruim 260.000 mensen in Nederland dementie.

Vorig jaar nog voorspelde het RIVM dat dementie in 2030 vermoedelijk de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland zal zijn. Leggen we de recent gepubliceerde cijfers van het CBS naast deze voorspelling, dan blijkt dit geen onrealistische verwachting. Als mogelijke oorzaak wordt vergrijzing genoemd. Ook dankzij grote vooruitgang in de zorg overlijden steeds minder mensen aan hart- en vaatziekten of kanker, maar is er wel meer ruimte voor het ontwikkelen van ouderdomsziekten zoals dementie.

Overlijden door dementie

Hoewel dementie niet direct leidt tot de dood, vermindert een vergevorderd stadium van deze ziekte de weerstand waardoor de kans op longontsteking of griep toeneemt. Ook ondervoeding bij dementerende ouderen is een veelvoorkomend probleem en een belangrijke doodsoorzaak. De diagnose dementie vraagt helaas om het treffen van praktische maatregelen, denk aan het afsluiten van een goede uitvaartverzekering of het verzekeren van palliatieve zorg.

Verschillende fases dementie

Dementie verloopt in verschillende stadia en fases. Door dementie vroegtijdig te herkennen  kun je het verloop van de ziekte met medicijnen vertragen of symptomen bestrijden. In de special ‘verschillende fasen dementie’ lees je meer over het verloop van de ziekte.

.
- Advertentie -
- Advertentie -